Er heerst veel negativiteit rondom brood. Onterecht als je het mij vraagt. Brood kan hartstikke gezond zijn. Maar wel als je het juiste brood eet en dit belegt met gezonde ingrediƫnten.

Brood ‘kan’ heel erg gezond zijn. Maar dat is het niet altijd. Brood staat variatie in de weg als je het twee keer per dag en zeven dagen per week eet. Verstandiger voor je gezondheid is het om meer te variĆ«ren. Bijvoorbeeld door te ontbijten met een bakje yoghurt met fruit en noten of door eens te lunchen met een salade.

En als je dan brood eet kun je er ook nog voor zorgen dat je dit belegt met meer dan een plakjes kaas of worst. Beleg deze boterham eens met een geprakte avocado met verse kruiden en een paar plakjes tomaat zoals we in dit recept doen. Maar je kunt er ook voor kiezen om die plak kaas aan te vullen met een handje spinazie, wat geraspte wortel of geraspte biet, kiemgroente of een gekookt eitje.

Door die boterham extra dik te beleggen met lekkere en gezonde ingredienten, eet je niet alleen minder brood; want je zit van een dik belegde boterham eerder vol, je krijgt ook een enorme berg extra vitamines en mineralen binnen. En daar is het ons om te doen. Die extra vitamines en mineralen zorgen ervoor dat onze weerstand op peil blijft, dat we sneller herstellen als we toch ziek zijn geweest, dat we lekkerder in ons vel gaan zitten, dat we minder last hebben van kwaaltjes. En dan heb ik het nog helemaal niet gehad over de langetermijnvoordelen van zorgen voor voldoende vitaminen en mineralen. Denk aan een verlaagde kans op het krijgen van hart- en vaatziekten bijvoorbeeld.

Naast de vitamines en mineralen bevatten groente nog veel meer belangrijke stoffen. Denk aan vezels, antioxidanten en andere bio-actieve stoffen. Er zijn zelfs studies die aangetoond hebben dat deze stofjes die in bepaalde groente voorkomen, kankerremmende eigenschappen hebben. Het is toch geweldig dat je daar ook gewoon je boterham mee kunt beleggen.

Welk brood is het gezondst?

Het antwoord is simpel: volkorenbrood. Dus geen bruin brood, geen meergranen brood, geen meerzaden brood. Gewoon simpel volkoren brood. Een volkorenbrood mag namelijk enkel zo heten als dit volledig gemaakt wordt van volkorenmeel. Volkorenmeel bevat ten opzichte van gewoon meel of bloem, de meeste vezels, vitaminen en mineralen.

En bruin brood dan?

Onterecht wordt vaak gedacht dat bruin brood gezonder is dan witbrood. Bruinbrood is in de meeste gevallen gemaakt van tarwebloem (dus geen volkoren meel) en wordt donker gekleurd door het toevoegen van mout en een beetje suiker.

Check het etiket!

Koop je brood in de supermarkt? Dan is het eenvoudig om er achter te komen wat voor een brood je in je handen hebt. Maar check toch voor de zekerheid het etiket. Aan veel broden wordt onnodig suiker en andere broodverbeteraars toegevoegd. Wil je zekerweten dat je een volkorenbrood koopt zonder extra toevoegingen? Koop dan Allinson.

Allinson brood mag zo heten als er enkel gebruik gemaakt wordt van volkorenmeel, water, zout en gist. En voor een lekker brood heb je ook niet meer nodig. Je belegt hem tenslotte toch met een dikke laag smeuĆÆge geprakte avocado, tomaat en een beetje cottage cheese ;-)

Gezond broodbeleg

Meer vitaminen en mineralen binnen krijgen 
5 min
5 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 1 porties

Dit heb je nodig

  • 2 volkorenboterhammen
  • 1 avocado
  • 1 bosje peterselie
  • 1 el olijfolie - extra vergine
  • 1 el citroensap
  • 1 tomaat
  • 1 mespuntje zout
  • 1/2 tl komijn - gedroogd
  • 1/2 tl peper
  • 1 el cottage cheese

Zo maak je het

  • Snijd de avocado rondom de pit doormidden, draai de helften van elkaar af en wip met de punt van een scherp met de pit uit het vruchtvlees.
  • Schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil en doe het in een kleine kom
  • Voeg het zout, de peper, de komijn, de olijfolie en het citroensap toe en prak de avocado tot je het kunt smeren
  • Snijd de peterselie fijn en schep door de geprakte avocado
  • Smeer de boterhammen in met de avocado
  • Snijd de tomaat in plakken en beleg hiermee de boterhammen
  • Maak af met een schep cottage cheese
Print dit recept
Recept: lunch
Keuken: Nederlands
Porties: 1
Door: Sven