WOW dit is lekker!!! Echt waar, geen geintje. Alle recepten die we bedenken vinden we lekker. Maar soms komt het voor dat we iets bedenken waarvan ik echt hoop dat iedereen het gaat maken. Deze spread van pompoen is er zo een. Alles klopt. Smaak, textuur, geur en kleur. Wat een leuke ontdekking :-)

En dan is het maken van deze spread ook nog eens ontzettend makkelijk. Je hebt alleen wel een keukenmachine nodig … Misschien dat het ook lukt met een staafmixer, maar dat weet ik niet zeker. Wie probeert het uit?

Pompoenspread

Ik denk dat dit zo’n lekker recept is omdat de smaken perfect combineren. Licht zoete pompoen, de volle smaak van cashewnoten, een vleugje kaneel en in de verte wat rozemarijn. Door het draaien in de keukenmachine ontstaat er een donkergele luchtige spread die doet denken aan hummus. Maar dan compleet anders van smaak. Heerlijk op een goede volkoren boterham, maar ook geweldig als groentedip. Of als beleg voor een toastje van komkommer, met een plakje brie er bovenop.

Spread van pompoen recept

Wij lunchen meestal met een lekkere salade. Maar als we dan een of twee keer in de week een boterham pakken, omdat er even wat minder tijd is bijvoorbeeld, beleg ik die graag met wat gezonds. Kaas met tomaat en komkommer, een gekookt eitje, of home made tonijnsalade. Deze pompoenspread is ook zo’n heerlijke gezonde boterhamspread. Pompoen bevat veel vitamines, mineralen en vezels. Cashewnoten zijn rijk aan eiwitten en gezonde vetten.

Spread van pompoen recept

Zoals ik eerder vertelde, is het maken van de spread erg eenvoudig. Je hebt alleen een keukenmachine nodig. We krijgen vaak de vraag of de pompoen geschild moet worden. Dat is niet nodig. De schil wordt zacht en kun je eten. De meeste vezels zitten in de schil. Zonde om deze niet te gebruiken.

Spread van pompoen en cashewnoten

Spread voor op brood van pompoen en cashewnoten met rozemarijn en kaneel
30 min
10 min
40 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 650 gr Pompoen
  • 100 gr Cashewnoten - ongezouten
  • 1 tl Kaneel
  • 1 takje Rozemarijn
  • 1/2 tl Zout
  • 1 mespuntje Peper

Zo maak je het

  • Vul de waterkoker met water en zet aan
  • Was de pompoen, snijd hem doormidden en verwijder met een lepel de zaadlijsten en pitten
  • Snijd het vruchtvlees van de halve pompoen in blokjes
  • Doe in de pan en giet er kokend water overheen totdat de blokjes net onder staan
  • Breng opnieuw aan de kook en kook op matig vuur de pompoen beetgaar in 8 tot 10 minuten
  • Giet de pompoen af en laat 10 minuten uitstomen
  • Maal in de keukenmachine de cashewnoten fijn totdat zich weer wat grotere bonkjes gaan vormen (de olie uit de noten komt dan vrij en geeft een smeuïge textuur aan de spread)
  • Doe de afgekoelde pompoen erbij, samen met de blaadjes van het rozemarijntakje, de kaneel, het zout en de peper
  • Maal alles tot je een mooie gladde massa hebt
  • Bewaar de spread in een afgesloten pot in de koelkast voor maximaal 7 dagen

Tip

Wil je de spread gebruiken als groentedip? Voeg dan twee teentjes knoflook toe voor wat meer pit.
Print dit recept
Recept: Spread
Keuken: Hollands
Porties: 4
Door: Sven

Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier