Tover de saaie boterham om tot een verantwoorde lunch met dit heerlijke recept. Super eenvoudig en heel erg gezond. Weg met die boterham met kaas, we maken er een verantwoorde boterham van met verse en lekkere ingrediënten.

Bekijk ook eens dit recept voor een volkorenboterham met avocaospread en tomaat.

Van koolhydraatarm naar kiezen voor goede koolhydraten

Annemarie (bezoeker van de website) vroeg ons laatst:

“Waarom zijn oudere recepten van jullie vaak koolhydraatarm en nieuwe recepten niet”.

Wij zijn van mening dat vooral de geraffineerde koolhydraten zoals suiker, witbrood, witte rijst en koolhydraatrijke producten zoals koek, snoep en taart, beter zo min mogelijk gegeten kunnen worden.

Een terechte vraag want, tegenwoordig gebruiken we wel koolhydraten in onze recepten. Maar met mate. Het totale voedingspatroon is koolhydraatbeperkt. En als we koolhydraten tot ons nemen dan komen ze uit een verantwoorde bron. Bijvoorbeeld, volkorengranen zoals in dit recept. Zilvervliesrijst, volkoren pasta of peulvruchten.

Volkoren graanproducten brengen naast de complexe koolhydraten ook veel b-vitaminen en mineralen zoals jodium met zich mee. En daarbij bevatten ze veel vezels die erg belangrijk zijn om onze darmen gezond te houden. Bij een koolhydraatarm dieet loop je het risico op een tekort aan deze belangrijke voedingsstoffen.

Dat tekort kun je dan wel weer aanvullen met een multivitamine en een pot met psyliumvezels, maar dat is eigenlijk de verkeerde kant op denken. Wij streven ernaar om alle benodigde voedingsstoffen te halen uit natuurlijke voedingsmiddelen. En om dagelijks voldoende vezels, b-vitaminen en jodium binnen te krijgen kun je haast niet om volkorengranen heen.

Dus als concreet antwoord op de vraag van Annemarie: We zijn door veel lezen, luisteren en onderzoeken tot nieuwe inzichten gekomen en kiezen nu bewust voor een koolhydraatbeperkt voedingspatroon i.p.v. een koolhydraatarm voedingspatroon.

Het huidige advies van het Voedingscentrum en de gezondheidsraad stelt dat je dagelijkse energie-inname voor 40% tot 70% uit koolhydraten moet bestaan. 70% is naar ons idee te hoog. Wij gaan uit van 40% tot 50% per dag uit koolhydraten. ongeveer 15% uit eiwitten en 40% tot 50% uit vetten waarvan de 2/3 uit onverzadigd en 1/3 verzadigd.

Volkorenboterham met verantwoord en lekker beleg

Als wij brood eten dan kiezen we voor een volkorenboterham. Twee sneetjes per persoon en we beleggen ze dik met een enorme lading gezonde en natuurlijk ingredienten. Smullen maar!

Verantwoord broodbeleg

Beleg je volkorenboterham verantwoord met dit heerlijke recept
5 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 1 porties

Dit heb je nodig

  • 2 plakken volkorenbrood
  • 2 el hummus
  • 1 handje spinazie - vers
  • 1/2 rode puntpaprika
  • 1 takje peterselie - vers

Zo maak je het

  • Smeer de boterhammen in met een laag hummus
  • Beleg vervolgens met verse spinazie
  • Snijd reepjes van de paprika en verdeel over de boterhammen
  • Maak af met een paar takjes verse peterselie

Tip

Maak de boterhammen ’s ochtends klaar en doe ze op elkaar in een boterhamzakje of lunchtrommel voor op je werk.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 315kcal | Koolhydraten: 34g | Eiwitten: 13g | Vet: 12g | Zout: 1.2mg | Vezels: 8.6g
Print dit recept
Recept: lunch
Keuken: Nederlands
Trefwoord: verantwoord broodbeleg
Porties: 1
Door: Sven