Een ontbijtje dat bij mij best vaak voorbij komt maar nog steeds niet op de site stond. Met slechts drie ingrediënten maak ik dit heerlijke ontbijt als ik ’s ochtends weinig tijd heb of gewoon geen zin heb om een havermoutpap ofzo te maken. Niet dat havermoutpap niet lekker is, want ik smul ervan, maar er gaat wel wat meer tijd in zitten om het te maken.

Biogarde

Maar dan dit ontbijt, ik maak het, zoals de titel vertelt, met biogarde. Waarom biogarde? Ten eerste omdat ik het lekker vind en omdat het milder van smaak is dan yoghurt. Biogarde is minder zuur. Dit komt doordat er voor het maken van biogarde andere bacteriën worden gebruikt. Namelijk de lactobacillus acidophillus en de lactobacillus bifidum. Beide bacteriën zorgen voor hoofdzakelijk rechtsdraaiend melkzuur. Yoghurt bevat voor de helft rechtsdraaiend en voor de helft linksdraaiend melkzuur. Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat rechtsdraaiend melkzuur beter door de darmen verteert kan worden en hierdoor zorgt voor een stabielere darmflora.

Ik kwam biogarde een tijd geleden in de winkel tegen en dacht ‘dat ga ik eens proberen’. Omdat de smaak mij erg aanstond ben ik er wat meer over gaan lezen en kwam er zodoende achter dat biogarde een gunstiger effect zou hebben op de darmflora dan yoghurt. Ik moet eerlijk zeggen, ik heb er niets van gemerkt. Maar misschien is het effect wel merkbaar bij mensen met een verstoorde darmflora en kan het gebruik van biogarde helpen dit te herstellen. Bijvoorbeeld als je een antibioticakuur hebt gehad of last hebt van obstipatie of juist het tegenovergestelde.

Afijn, biogarde is dus eigenlijk gewoon milde yoghurt en combineert daardoor perfect met een licht zoete appel en een handje walnoten. Walnoten bevatten veel goede vetten en zorgen voor een verzadigd gevoel, de appel levert een mooie portie vezels en de biogarde zorgt voor de eiwitten. Daarnaast zorgen de drie ingrediënten voor een verscheidenheid aan vitamines en mineralen. Kortom: een simpel en gezond maar vooral lekker en snel ontbijtje.

Snel en makkelijk ontbijt met biogarde

Heerlijk ontbijt met biogarde, walnoten en appel
2 min
2 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 1 porties

Dit heb je nodig

  • 250 gr Biogarde
  • 1 Appel
  • 1 handje Walnoten

Zo maak je het

  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes
  • Doe de appel samen met de biogarde en de walnoten in een schaaltje
Print dit recept
Recept: Ontbijt
Keuken: Hollands
Porties: 1
Door: Sven