Wil je een blender kopen en zie je door de bomen het bos niet meer? Wij helpen je en vertellen je waar je op moet letten bij het kopen van een blender. Wat is een fijne blender en wat moet een blender allemaal kunnen? 

Waarom koop je een blender

Je koopt een blender omdat je er vele handige dingen mee kunt doen in de keuken. Een goede blender is een ware aanwinst. Zo kun je er bijvoorbeeld heerlijke en gezonde groene smoothies mee maken.  Maar ook het pureren van gekookte groenten om er een soep van te maken of het maken van verse babyvoeding behoort tot de mogelijkheden. Maar voordat je aan de slag kunt moet je de blender kopen. Bij de aanschaf van een blender is het handig om rekening te houden met een aantal belangrijke punten.

Een blender kopen van glas of plastic

Je hebt blenders met een glazen kan en je hebt blenders met een plastic kan. Onze voorkeur gaat uit naar een blenderkan van glas. We hebben de voordelen van de glazen kan VS de plastic kan op een rijtje gezet:

De voordelen van een glazen kan:

 1. Een glazen blenderkan kan zonder problemen de vaatwasser in. Met een plastic blenderkan gaat dat niet lang goed. Zelfs de beste plastic blenderkannen zijn niet opgewassen tegen de agressieve vaatwasserblokjes in combinatie met hoge temperaturen. Na een tijdje kleurt het plastic mat en lijkt het niet meer schoon te worden.
 2. Een blenderkan van glas komt droog de vaatwasser uit, een plastic blenderkan niet. Plastic houdt veel minder warmte vast dan glas. Dit noemen ze de warmtecapaciteit van een materiaal. De opgeslagen warmte zorgt ervoor dat het glas kan drogen nadat het wassen klaar is. Bij plastic is dit niet het geval, je moet het afdrogen als het uit de vaatwasser komt.
 3. Glas is altijd sterk genoeg om de kracht van rondvliegende ijsblokjes en harde groente te weerstaan. Zelfs de goedkoopste glazen blenders zijn geschikt voor het vermalen van ijsblokjes. Een blenderkan van plastic is niet in alle gevallen bestand tegen dit geweld. Alleen de dure modellen van extreem hard plastic weerstaan deze krachten.

De voordelen van een plastic kan:

 1. Een plastic blenderkan is een stuk lichter dan een glazen kan. En mocht je hem laten vallen op een harde vloer, dan overleeft hij dit waarschijnlijk. Een blenderkan van glas valt aan diggelen.

Als we de voor en nadelen bij elkaar optellen wordt al snel duidelijk dat het verstandiger is om te kiezen voor een blenderkan van glas.

Een blender kopen, hoeveel vermogen heb ik nodig?

Voor het maken van smoothies is het belangrijk dat je blender krachtig genoeg is, vooral als je ook harde ingrediënten wilt blenden. Denk aan bevroren spinazieblokjes, ijsblokjes, noten, zaden, pitten en harde groentes.

Het vermogen van de motor wordt aangegeven in watt. Naar onze ervaring is 700-800 watt nodig om tot een goed glad resultaat te komen: een goed drinkbare smoothie zonder stukjes. Hoe meer watt, hoe krachtiger de blender is en hoe sneller en fijner je de ingrediënten kunt vermalen.

Blender schoonmaken

Let bij de aankoop van een blender ook op de onderdelen: kun je de blender makkelijk uit elkaar halen en dus snel en goed schoon maken? Als de glazen kan, het mes en de onderkant uit elkaar gehaald kunnen worden is dat ideaal: even onder de kraan houden, uit laten lekken en klaar. Heb je geen tijd om de blender direct schoon te maken, dan kunnen de onderdelen ook zo de vaatwasser in.

Tips bij de aanschaf van een blender

Waar kun je nog meer op letten bij de aanschaf van een blender:

 1. De grootte van de kan: voor hoeveel personen blend je? Wij kunnen prima uit de voeten met een kan van 1,8 liter
 2. Het snoer: Waar wil je de blender plaatsen, is er een stroompunt dichtbij? Sommige blenders hebben een langer snoer dan de andere
 3. Energieverbruik: de Magimix hieronder heeft een energiebesparende modus
 4. De deksel: fijne blenders hebben een deksel met vulopening, zo kun je gemakkelijk nog iets toevoegen zonder de hele deksel eraf te halen
 5. De looks: als de blender op je aanrecht blijft staan, is het wel zo leuk als ze bij de rest van je keuken past ;-)

Welke blender kopen? Blenders vergelijken!

Wij hebben tot nu toe 2 soorten blenders gebruikt in 2 verschillende prijsklassen. We kunnen beide blenders aanbevelen met verschillende redenen. Kijk voor jezelf wat voor jou van toepassing is!

Een prima blender voor een leuke prijs: De Philips Avance HR2093/00 Blender

philips blender

De Philips Avance HR2093/00 Blender

De Philips Avance HR2093/00 Blender was onze eerste blender. Het is een prima blender voor iedereen die af en toe heerlijke smoothie of soep wilt maken. Hij is krachtig, heeft een glazen kan en is eenvoudig uit elkaar te halen. De glazen kan stop je gewoon in de vaatwasser. Bovendien is de prijs ook fijn: regelmatig is deze blender bij Bol afgeprijsd en kost ie € 75,99. Deze blender heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Specificaties:

 • Vermogen: 800 W
 • Inhoud: 2 liter
 • Materiaal kan: Glas
 • Materiaal snijblad: Roestvrij staal
 • Bekijk deze blender 

Een goede blender voor regelmatig gebruik: De Magimix Blender 11610 NL

magimix blender

De Magimix Blender 11610 NL

Maar doordat we de Philips blender wel heel intensief gebruikten, (o.a. voor het maken van Het Groene Smoothie Boek) begaf hij het na een jaar. Gelukkig kregen we een nieuw exemplaar omdat hij stuk ging binnen de garantieperiode. Maak je af en toe een smoothie of een soep, dan is de Philips blender een prima product. Maar ben je van plan om de blender veel te gaan gebruiken, net zoals wij dat doen? Dan zouden we iets meer geld uitgeven en een duurdere blender kopen. Bijvoorbeeld de Magimix. Hij kost bijna 200 euro, maar dan heb je ook wat. :-) De onderdelen doen allemaal net wat steviger aan. Hij blendt alles super fijn en je haalt de blender makkelijk uit elkaar, even afspoelen, uit laten lekken of de vaatwasser in en je bent klaar.

Specificaties:

 • Vermogen: 1200 watt
 • Inhoud 1,8 l
 • Materiaal kan: glas
 • Mengspatel
 • Energiebesparende modus
 • Bekijk deze blender

 Andere blender kopen

Uiteraard zijn er nog veel meer blenders te koop in blenderland. Enkel met de bovengenoemde blenders hebben wij ervaring. Maar voordat we de blenders kochten hebben we uitgebreid onderzoek gedaan. Voor een handig overzicht van vrijwel alle verkrijgbare blenders kun je het beste even op Bol.com/blenders kijken.