Pompoen, het is dé herfstgroente in de maand oktober. Pompoen recepten zijn er in overvloed. Van pompoen soep tot pompoen uit de oven. We hebben onze lekkerste en gezondste pompoen recepten voor je op een rijtje gezet.

De pompoen

De pompoen is een zeer oude groente. De pompoen werd voor het eerst verbouwd in Midden en Zuid-Amerika ongeveer 9.000 tot 11.000 jaar geleden. Pas in de 16e eeuw werd de pompoen geïntroduceerd in europa. De pompoen is familie van de courgette en de komkommer. Inmiddels zijn er vele soorten pompoenen te verkrijgen. De meest voorkomende en eetbare varianten zijn de oranje Hokkaido pompoen (onze favoriet), de flespompoen (Butternut) en de spaghetti pompoen.

Pompoen recepten zijn gezond

Een pompoen recept is gezond. Pompoen is rijk aan de vitamines: A, B1, B2, B6, B11 en vitamine C. Met name vitamine A is in pompoen ruimschoots aanwezig. Vitamine A, ook wel retinol genoemd, is een belangrijke stof die in ons lichaam nodig is voor het onderhouden van de huid. Maar ook onze ogen en longen hebben baat bij deze belangrijke voedingsstof. Pompoen staat op de 7e plaats wat betreft de hoeveelheid vitamine A per 100 gram. Alleen zoete aardappel, wortel, raapstelen, boerenkool, spinazie en snijbiet bevatten meer vitamine A per 100 gram. Naast de vitamines bevat pompoen de mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, koper en zink. Allen belangrijk voor het onderhouden van een gezond lichaam. Een pompoen recept is erg gezond!

Moet je een pompoen schillen?

De schil van de pompoen is eetbaar. Zelfs de bladeren van de plant, de bloemen, de stelen en natuurlijk de zaden zijn eetbaar. Schillen hoeft dus niet. Wij hebben wel ontdekt dat hoe verser de pompoen is, hoe zachter de schil wordt bij de bereiding. Pompoenen worden in het najaar geoogst tussen september en oktober. De schil van deze pompoenen kun je prima eten tot ongeveer januari, februari. Daarna is het lekkerder om ze te schillen. Tenzij je ze verwerkt in een pompoensoep of een pompoenpuree.

Pompoen uithollen voor je pompoen recept

Voor elk pompoen recept dat je kunt vinden worden de pompoenen uitgehold. Met een lepel schraap je pitten en zaadlijsten er eenvoudig uit. Heb je tijdens de bereiding van je pompoen recept wat tijd over? Gooi dan de pitjes niet weg. Spoel ze schoon en leg ze te drogen. Pel ze na het drogen en je hebt heerlijke pompoenpitten voor door je ontbijt.

Pompoen recepten

Pompoen recepten zijn er in overvloed. Pompoen is een makkelijke en eenvoudig te verwerken groente die zich goed laat gebruiken in allerlei pompoenrecepten. Zo kun je van pompoen heerlijke soepen maken. Maar onze voorkeur gaat uit naar gegrilde pompoen uit de oven met verse knoflook. Wat is dat heerlijk!

5x Pompoen recept | Gezonde pompoen recepten

De 5 lekkerste pompoen recepten hebben we geselecteerd op populariteit onder onze lezers.

Gegrilde pompoen uit de oven (onze favoriet)

Gegrilde pompoen uit de oven

Pittige pompoensoep

pittige pompoensoep

Boerenkool stamppot van pompoen

boerenkool stamppot pompoen

Gevulde pompoen met mozzarella

gevulde pompoen met mozzarella

Puree van pompoen met kruidnagel

pompoenpuree