Puree van pompoen of pompoenpuree is een heerlijk en gezond bijgerecht dat snel op tafel staat. De afgelopen weken hebben we meerdere gerechten met pompoen gemaakt en niet zonder reden.

Veel van onze recepten zijn koolhydraatarm of koolhydraat beperkt. Omdat bepaalde voedingsmiddelen veel koolhydraten bevatten, zoals aardappelen, is het soms lastig om hier een goede vervanger voor te vinden die je op dezelfde manier kunt verwerken. Pompoen bevat veel minder koolhydraten en kan daarnaast voor veel gerechten als vervanger van de aardappel gebruikt worden. Een zeer goed alternatief dus voor als je wilt minderen met koolhydraten. Pompoen is niet koolhydraatarm maar wel koolhydraat beperkt. Waar aardappelen per 100 gram 17 gram koolhydraten bevatten is dat voor pompoen slechts 2,5 gram. Om het nog wat duidelijker te maken hebben we een kleine opsomming gemaakt van de verschillen tussen pompoen en aardappel.

Pompoen Aardappel
Kcal 17 82
Water 94,4 g 77 g
Eiwit 0,6 g 2 g
Koolhydraten 2,5 g 17 g
Waarvan suikers 2 g 0 g
Vet 0,3 g 0,1 g
Vezels 1,2 g 2,5 g
Vitamine B1 0,12 mg 0,08 mg
Vitamine B2 0 mg 0,05 mg
Vitamine B6 0,03 mg 0,25 mg
Vitamine B11 10 µg µg
Vitamine C 14 mg 8 mg
Natrium 2 mg 3 mg
Kalium 380 mg 440 mg
Calcium 20 mg 9 mg
Fosfor 45 mg 50 mg
Ijzer 0,8 mg 0,5 mg
Magnesium 10 mg 20 mg
Koper 0,08 mg 0,10 mg
Zink 0,2 mg 0,3 mg

Zoals je in het overzichtje kunt zien zit het grote verschil in de hoeveelheid koolhydraten en calorieën. Qua vitamines en mineralen verschillen pompoen en aardappel niet zo erg veel. Beide bevatten belangrijke stoffen die nodig zijn voor een gezond lichaam.  Mocht je dus weer eens wat anders willen dan de standaard aardappel of heb je voornemens om te minderen met de hoeveelheid koolhydraten, kies dan eens voor pompoen. En ook gewoon omdat het lekker is natuurlijk ;-)

Naast deze heerlijke puree van pompoen kan je ook gegrilde pompoen uit de oven maken met verse rozemarijn. Omdat de winter er aan zit te komen gaan we binnenkort ook heerlijke winterse stamppotjes maken met pompoen en verse groenten. Wil je deze en andere gerechten niet missen? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief.[wysija_form id=”3″]

Puree van pompoen met kruidnagel

20 min
20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 1 kg Pompoen
  • 2 el Creme fraiche
  • 5 Kruidnagels
  • 2 Laurier blad - gedroogd
  • Peper - naar smaak
  • Zout - naar smaak

Zo maak je het

  • Zet een pan op het vuur met water, een snufje zout en de laulierblaadjes
  • Was de pompoen en snijd hem in tweeën
  • Lepel het vruchtvlees eruit
  • Snijd de helften in blokjes (je hoeft de pompoen niet te schillen)
  • Kook de blokjes pompoen in 10 minuten zacht
  • Giet het kookvocht af en verwijder de laulierblaadjes
  • Schep er twee lepels creme fraiche bij en pureer de pompoen met een staafmixer
  • Voeg naar smaak peper en zout toe
  • Hak de kruidnagel zo fijn mogelijk en roer door de puree (je kunt ook vermalen kruidnagel gebruiken)
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven