Aardbei muffins van kokosmeel – suikervrij
Aardbei muffins van kokosmeel met een verrassing: een kern van pure chocolade. Muffins van kokosmeel zijn glutenvrij en dit aardbei muffins recept is ook suikervrij! Geen suiker, geen honing, geen stevia en geen bloesemsuiker.
Kokosmeel en amandelmeel
We hebben laatst een tomatenbrood van kokosmeel gemaakt en dachten toen: kunnen we hier niet ook heerlijke muffins mee maken? Na een rondje pinterest zagen we al snel dat andere bloggers ook muffins en cupcakes maken met kokosmeel. Kokosmeel (fijn gemalen kokos) is net als amandelmeel glutenvrij en koolhydraatarm, maar wel goedkoper. Het bevat veel eiwitten en vezels en het resultaat in een muffin is wat luchtiger en minder compact dan een muffin gemaakt met amandelmeel.
Suikervrije muffins van kokosmeel
We ontdekten al snel dat meer bloggers experimenteren met muffins van kokosmeel, maar helaas gebruiken ze allemaal suiker of een vervanger daarvoor zoals stevia, honing of bloesemsuiker. Wij wilden dit nou juist niet gebruiken. Natuurlijk moet een muffin wel een beetje zoet smaken. We hebben dat opgelost door 2 rijpe bananen door het beslag te mengen (de banaan overheerst niet!) en zoete Hollandse aardbeien toe te voegen. Tot slot hebben we ook nog een verrassing toegevoegd: een kern van pure chocolade. Maar die kan je ook weglaten, heel misschien … het is lekker hoor :-)
Aardbei muffins van kokosmeel - suikervrij
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 4 Eieren
- 2 Bananen - rijp
- 70 gr Kokosmeel
- 1 snufje Zout
- 1/2 tl Bakpoede
- 1 1/2 el Kokosolie
- 120 gr Aardbeien
- 40 gr Pure chocolade 85% - 85%
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Kluts de eieren, prak de bananen en meng dit door elkaar
- Meng de kokosmeel, bakpoeder en zout in een andere schaal
- Voeg het ei-banaanmengsel hieraan toe en meng goed
- Smelt de kokosolie en meng dit door het beslag
- Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snij ze in kleine partjes, meng door het beslag
- Schep in vier cupcakevormpjes (zo'n silicone vorm is erg fijn) een bodempje van het beslag
- Breek de chocolade in stukken en steek ze in het midden van de bodem, niet te diep!
- Verdeel de rest van het beslag over de muffinvormpjes en druk zachtjes aan
- Plaats de muffins voor 30 - 35 minuten in de oven, totdat ze lichtbruin en gaar zijn
- Laat de muffins even afkoelen, duw ze uit de muffinvorm en laat nog even afkoelen
Kun je ananas ook in deze muffins gebruiken?
85 Procent pure chocolade. Waar bestaat de andere 15 procent dan uit? Waarschijnlijk o.a. suiker. Ik vind het erg jammer dat ik elke keer zo misleid wordt door de titel “suikervrij”. En als ik dan op het recept klik blijkt er wel degelijk suiker in te zitten. Waarom niet gewoon eerlijk zijn? Erg vervelend voor o.a. diabetici en een ieder geen toegevoegde suikers mag of wil eten.
Vriendelijke groet Marjon
Hoi Marjon,
We noemen dit recept suikervrij, omdat we geen suikers toevoegen. Ook geen bloesemsuiker of honing. Je geeft aan dat hele pure chocolade ook suiker bevat. Dat klopt. Maar banaan en aardbeien bevatten ook suiker, en kokosmeel ook. Een muffin zonder enige vorm van suiker maken, is vrijwel onmogelijk.
Hoi Marjon, Ik wil hier ook nog even op reageren omdat ik het eigenlijk met je eens ben. ‘Suikervrij’ in de titel klopt niet. Er zit immers gewoon suiker in de muffin door o.a. de chocolade en het fruit. Zoals Jennifer al uitlegt voegen we geen kunstmatige suiker toe. Het is een oud recept uit 2014. Tegenwoordig benoemen we een dergelijk recept dan ook: Zonder toegevoegd suiker.
voor hoeveel muffins is dit recept?
Hoi Annette,
Dit recept is goed voor 4 muffins.
Groetjes, Jennifer
Heerlijk!
Ik heb ze gemaakt met frambozen, goed gelukt. Bedankt!
Ik had wat extra aardbeien over, dus ik dacht; lekker, dan doe ik er wat meer in! Dat kan dus niet, dan weten jullie dat. Want dan blijven de muffins nat en vochtig en worden ze heel erg smerig! En ik kan me alleen maar bedenken dat dat het geweest is, want verder had ik het recept tot op de letter gevolgd. Zó zonde…
Zonde! En inderdaad, aardbeien bevatten veel vocht, die maken het beslag natter.
Hoe kan ik deze lang goed houden? Kan ik ze invriezen?
Hoi Liecke,
Zelf vind ik ze na invriezen iets minder lekker. Het vocht in de aardbeien bevriest en kristalliseert. Maar als je ze even opwarmt in de oven, zijn ze vrij goed te doen. Toch geef ik de voorkeur aan niet te lang bewaren, max 4 dagen in de koelkast.
Groetjes, Jennifer
Kan dit ook met amandelmeel in plaats van kokosmeel?
Lijkt me heerlijk maar ik houd niet van kokos. Ik ga kijken of het met speltmeel net zo lekker is.