We zijn dol op smoothies! En zeker op deze bosbessen avocado smoothie. Verrukkelijk is hij. Vol met goede en belangrijke stofjes zorg je goed voor je lichaam als je deze smoothie drinkt. Maar let op, smoothies als deze bevatten door het fruit ook aardig wat suiker en door de avocado behoorlijk wat vet. Goede vetten, dat wel, maar mager is deze smoothie niet. Ongelimiteerd smoothies drinken is daarom geen goed idee. Jammer hé ;-) Het is wel een verantwoord tussendoortje. Of vervang je lunch eens door een lekkere bosbessen avocado smoothie.

Bosbessen zijn gezond

Bosbessen, die ook wel blauwe bessen genoemd worden, groeien zoals de naam doet vermoeden, in open bossen van zowel naald- als loofbomen. Ze komen veel voor in Europa en groeien het beste bij een mild tot koel klimaat op een zure grond. Er zijn varianten van de bosbes die zelfs op Groenland voorkomen.

Bosbessen worden sinds de Middeleeuwen voorgeschreven aan mensen met oogklachten. En in de tweede wereldoorlog kregen Britse piloten blauwe bessen te eten om hun nachtzicht te verbeteren. Pas in 1960 werd wetenschappelijk bewezen door Franse onderzoekers dat blauwe bessen inderdaad het zicht verbeteren. Met name het vermogen van het oog om zich aan te passen bij grote contrasten verbetert door het eten van bosbessen. De positieve werking wordt toegekend aan verschillende belangrijke stoffen die bosbessen bevatten. Een daarvan is flavonoïden. Een verzamelnaam voor een groep stoffen die veel belangrijke functies in het lichaam vervullen. flavonoïden geven kleur aan planten, in het geval van de bosbessen geven ze een blauw-paarse kleur. Er zijn grote aanwijzingen dat flavonoïden kankerremmende eigenschappen hebben. Onderzoekers zijn op dit moment bezig om de werking ervan te onderzoeken.

Deze bosbessen avocado smoothie is goed voor twee personen. Hij kan wat aan de dikke kant zijn. Van die dikke rietjes (verkrijgbaar bij IKEA) zijn erg handig. Je kunt de smoothie ook wat verdunnen met water als je hem te dik vindt.

Bosbessen avocado smoothie

5 min
5 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 200 gr Bosbessen
  • 1 Avocado
  • 4 Sinaasappels

Zo maak je het

  • Snijd de schillen van de sinaasappels en stop het vruchtvlees in de blender
  • Snijd de avocado rondom de pit in tweeën en draai de helften van elkaar af
  • Verwijder de pit en schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil
  • Doe het vruchtvlees van de avocado in de blender en voeg ook de bosbessen toe
  • Blenden maar!
Print dit recept
Recept: Smoothie
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Sven