Bubbels zonder alcohol, oftewel alcoholvrije gezellige drankjes voor feestelijke gelegenheden. Of gewoon voor tussendoor want er zit toch geen alcohol in ;-)

Alcohol, het is naast vet, eiwitten en koolhydraten een leverancier van calorieën. Het bijzondere aan alcohol is dat het erg veel calorieën levert. Per gram bijna net zoveel als vet en meer dan eiwitten en koolhydraten. Dan weten we direct waar de term ‘bierbuik’ vandaan komt. Alcohol is niet goed voor ons lichaam. Ook niet een klein beetje.

Negatieve effecten van alcohol

Alcohol is belastend voor de lever. Het wordt hier omgezet in aceetaldehyde. Deze stof is giftig en veroorzaakt vetophopingen in de lever. Omdat de lever het gif zo snel mogelijk verder wil afbreken en onschadelijk wil maken krijgt dit verwerkingsproces voorrang boven andere processen in de lever. Hierdoor worden vitamines en mineralen tijdelijk minder goed opgenomen en verwerkt totdat alle alcohol uit het bloed is gehaald. Het drinken van alcohol tijdens de maaltijd is daarom ook extra slecht voor je. Bij mensen die regelmatig alcohol nuttigen daalt de weerstand door de verminderde hoeveelheid voedingsstoffen dat het lichaam opneemt.
Alcohol is niet alleen slecht voor de lever maar ook voor de hersenen. Vooral voor jongeren waarbij de hersenen zich aan het ontwikkelen zijn kan overmatig alcohol gebruik geheugen- en concentratiestoornissen veroorzaken. Wat de directe gevolgen zijn van het nuttigen van alcohol hoeven we natuurlijk niet uit te leggen. Maar dat het je stemming beïnvloedt is zeker.
De maag is ook niet erg blij als er alcohol gedronken wordt. Alcohol irriteert de slijmvliezen aan de binnenkant van de maag, bij overmatig gebruik kunnen maagzweren ontstaan en kan de alvleesklier ontstoken raken. Het gevolg hiervan is dat het volledige verteringsproces van voedsel in gevaar komt.

Positieve effecten van alcohol?

Alcohol heeft ook positieve effecten. Zo verhoogt het het goede HDL cholesterol en verlaagt het het slechte LDL cholesterol. De vraag is alleen, moet je alcohol drinken om dit voor elkaar te krijgen. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon met veel vitamines, mineralen, vezels en goede vetten zorgt er ook voor dat de cholesterolwaarden op het juiste peil blijven.
En dan de geestelijke positieve effecten. Alcohol maakt gezelliger. Dat klopt. Ik heb eens een onderzoek gelezen waarin verschillende groepen mensen twee maal een avond met elkaar moesten doorbrengen. De ene avond met alcohol en de andere avond zonder alcohol. Ze hebben gemeten hoeveel er op beide avonden gelachen werd. Uit het onderzoek kwam duidelijk naar voren dat op de avonden waarbij de groepen alcohol moesten drinken veel meer gelachen werd. Lachen heeft op zijn beurt weer positieve effecten op ons lichaam. Zo is er een onderzoek dat heeft aangetoond dat mensen die veel lachen een beter immuunsysteem hebben. Door te lachen maakt je lichaam endorfine aan. Ook wel het gelukshormoon genoemd. Endorfine werkt rustgevend, pijnverlagend en verminderd druk- en stressgevoelens. Maar om daar nou alcohol voor te drinken… Je lichaam maakt ook endorfine aan als je lekker een uurtje gaat sporten bijvoorbeeld ;-)

Strikt genomen is alcohol niet goed voor ons lichaam. De positieve effecten zijn ook op andere manieren te verkrijgen. Maar, af en toe is het toch wel lekker (en gezellig). Wij zijn van mening dat als je een gezond en fit lichaam hebt, je best af en toe een glaasje kunt drinken. Zolang je maar bewust bent van de gevolgen en drinkt met mate.

We vonden het een leuke uitdaging om drankjes te verzinnen waar geen alcohol in zit en die makkelijk zijn om te bereiden. We maken ze van spa rood met vers fruit en kruiden. Een heerlijk verfrissende combinatie zonder alcohol maar met bubbels. Gezellig hoor ;-) Ook ideaal als je tijdelijk geen alcohol mag drinken i.v.m. een zwangerschap, operatie of bijvoorbeeld een hersenschudding en toch wilt proosten met bubbels.

Bubbels zonder alcohol

Een frisse en alcoholvrije maar toch gezellig ogend drankje
5 min
5 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

Voor de gele
 • 1 schijfje Citroen - per glas
 • 2 gram Gember - per glas
 • Spa rood - bijschenken totdat je glas vol is
Voor de rode
 • 7 Frambozen - per glas
 • 7 blaadjes Verse munt - per glas
 • Spa rood - bijschenken totdat je glas vol is

Zo maak je het

 • Was de citroen en snij in plakken
 • Schil de gember en rasp de gember
 • Leg in elk glas een schijfje citroen en 2 gram geraspte gember
 • Giet het glas vol met spa rood en laat even trekken
 • Leg in elk glas 7 frambozen en 7 blaadjes munt
 • Giet het glas vol met spa rood en laat even trekken
Print dit recept
Recept: Dranken
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven