In de zoektocht naar vegan alternatieven voor kaas, kwam ik al snel uit bij cashew cream cheese. Geweekte en gemalen cashewnoten. Afhankelijk van de hoeveelheid water, wordt het room of (in iets dunnere vorm) een benadering van gesmolten kaas. Het klinkt een beetje raar en totaal niet kazig. En ik zal eerlijk zeggen: ik ben een ongelofelijke kaas liefhebber. Ik heb in de afgelopen tijd echt wel kaas gegeten. Misschien blijf ik dit ook wel doen. Maar ik vond het wel leuk om te experimenteren met een alternatief.

Het recept voor cashew room is simpel. Je laat ongezouten cashewnoten een paar uur weken in water. Vervolgens vermaal je ze in een keukenmachine met een snufje zout en peper. Voor cashew ‘gesmolten’ kaas voeg je extra water toe.

cashew room
De dikkere variant: cashew room (alternatief voor crème fraîche)

Ik heb dit zachte goedje gebruikt in een vegan lasagne. Als alternatief voor gesmolten mozzarella. En de iets dikkere variant heb ik gebruikt als bechamelsaus. Deze lasagne is serieus lekker dus ik ben blij verrast.

vegan lasagne
Vegan lasagne met cashewroom als bechamelsaus en mozzarella on top

Ook heb ik het gebruikt als alternatief voor crème fraîche in dit recept voor een gezonde nacho bowl.

vegan nacho's ovenschotel
Cashew room als ‘crème fraîche’

En eerlijk: ik vond het lekker! De smaak is prettig, zacht en romig. Het is niet zo zoutig als echte kaas. En er komt geen krokant korstje op als je het bakt in de oven. Maar als je voor vegan wilt gaan, is het zeker een goed, smaakvol en voedzaam alternatief. En het verzadigt goed.

Cashew room | cashew kaas

4 uren
3 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 8 porties

Dit heb je nodig

  • 450 gr cashewnoten - ongezouten, ongebrand
  • water
  • snufje zout
  • snufje peper

Zo maak je het

  • doe de cashewnoten in een kom en zet ze onder water, laat 4 uur (of de hele nacht, als dat zo uitkomt) weken
  • giet de cashewnoten af en vermaal in een keukenmachine tot een gladde crème. Voeg eventueel extra water toe om de cashew cream dunner te maken
Print dit recept
Trefwoord: vegan
Porties: 8 porties
Door: Jennifer