Met deze verzameling van heerlijke kerst bijgerechten focussen we ons niet op het grote gebraad in het midden van de kersttafel. Het pronkstuk laten we even lekker links liggen. We gaan ons richten op drie heerlijke bijgerechten die we super snel en eenvoudig bereiden in de Tefal Easy Fry & Grill.

Dat de bijgerechten snel te bereiden zijn en weinig aandacht nodig hebben is misschien wel een van de belangrijkste punten. De Easy Fry & Grill neemt je werk uit handen zodat je tijd over hebt voor het maken van al het andere dat je op tafel wilt zetten. Daarbij vinden we het belangrijk om ook met het kerstdiner groente op tafel te zetten. Ze zijn belangrijk voor je gezondheid en houden de vaak ‘zware’ kerstgerechten een beetje in balans. Twee vliegen in een klap dus; snel en ook nog gezond. Daar kan je mee thuiskomen deze kerst.

Onze ervaring met de Easy Fry & Grill

Voordat we het over de gerechten gaan hebben, eerst nog even een stukje over de manier waarop we ze gaan bereiden. Of eigenlijk, het apparaat dat voor ons de groenten gaat bereiden. De Easy Fry & Grill van Tefal.

We hebben niet eerder zo’n apparaat gebruikt. Vrienden en famille van ons wel. Beide om patat in te bereiden, en ik kan er maar beter gewoon eerlijk over zijn. Ik vond het niet lekker. Bleke slappe hap. Ik eet niet vaak patat maar als ik er dan een keer wel zin in heb dan maak ik gewoon zelf verse friet en bak deze in het oerslechte ossenwit. Lekkerder wordt het niet. Ik eet ook niet graag taart met minder suiker. Mijn motto is, eet het niet, of eet het zoals het het lekkerst is en geniet er van.

Afijn, je begrijpt waar onze kritische houding vandaan komt. Maar na enige research kwamen we er al snel achter dat zo’n apparaat niet alleen bedoeld is voor het bereiden van patat. Je kunt er ook groente in bereiden, vlees in garen en tomaatjes in drogen. Dat maakte ons toch een beetje nieuwsgierig en het leek ons leuk om er eens mee aan de slag te gaan.

Ook daar kunnen we eerlijk over zijn, we zijn positief verrast. Het grote verschil met een traditionele oven vind ik de knapperigheid. De groente die we er in bereiden, vooral de broccoli en de bloemkool, krijgen een beetje een knapperig laagje. Dit geeft het net dat beetje extra jeu. De knapperigheid is belangrijk voor de presentatie op tafel maar draagt ook zeker bij aan de smaakbeleving. En als groente knapperig kan worden, zou dat dan met de juiste bereiding ook met patat kunnen gebeuren … Hmzz, misschien moet ik het toch zelf ook nog eens een kans gaan geven.

Naast het krokante laagje dat de groente krijgen, krijgt de Easy Fry & Grill het ook voor elkaar om de groente sneller te garen. Waar ik normaal voor broccoli een goede 35 minuten in de oven nodig heb (en dan blancheer ik het vaak eerst nog even). Is het nu in 25 minuten klaar. Scheelt toch weer 10 kostbare minuten. Handig voor als je druk bent met het bereiden van de andere onderdelen van je kerstmenu maar vooral ook handig op drukke doordeweekse dagen. En wat ik nog vergeet, de Easy Fry en Grill hoeft niet voor te verwarmen. Je kunt hem direct gebruiken.

Hoe werkt dat dan, zo’n Easy Fry & Grill?

Best interessant om te weten vond ik, dus ik ben er een beetje in gedoken. Simpel uitgelegd is het een heel efficiƫnte en compacte heteluchtoven. Het belangrijke verschil zit hem echter in de hoeveelheid hete lucht die langs de producten geblazen wordt en de manier waarop de hete lucht verdeeld wordt over en langs de producten. Door het specifieke ontwerp van de Easy Fry & Grill worden de producten gaar van binnen en krokant van buiten. Het grotere volume en de goede verdeling van de hete luchtstroom droogt het buitenste laagje, van bijvoorbeeld een broccoli heel oppervlakkig uit. Dit maakt het krokant en geeft een heel nieuwe ervaring aan het eten ervan.

Naast het heteluchtfrituren kun je de Easy Fry & Grill ook gebruiken als een traditionele grill. De hete luchtstroom is dan minder intensief. Je kunt op deze manier een heerlijke biefstuk of ander stuk vlees grillen. Of wat dacht je van het gratineren van een mooie aardappelgratin.

3x Snelle bijgerechten

Een bijgerecht voor kerst hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het kan zelfs super simpel. Wij presenteren 3 gezonde en snelle bijgerechten voor kerst:

  1. Geroosterde broccoli met za’atar
  2. Geroosterde bloemkoolroosjes met kerrie
  3. Geroosterde aubergine met romaatjes

Geroosterde broccoli met za’atar

Kerst bijgerecht uit de East fry and grill
5 min
25 min
30 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 6 porties

Dit heb je nodig

  • 1200 gram broccoli - roosjes
  • 1 eetlepel za' atar - kruidenmix
  • 1 eetlepel olijfolie - geraffineerde
  • grof zeezout - naar smaak

Zo maak je het

  • Snijd de broccoli in ongeveer gelijke roosjes en doe in een ruime kom
  • Voeg de olie, de kruiden en het zout toe en schep door elkaar
  • Leeg de kom in de lade van Easy fry & Grill
  • Selecteer het airfry programma, stel de temperatuur in op 160 graden en de tijd op 25 minuten
  • Schep de broccoli om de 10 minuten even om voor een egaal krokant laagje
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Porties: 6
Door: Sven

Geroosterde bloemkool met kerrie

Snel bijgerecht uit de Easy Fry & Grill
5 min
20 min
25 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 6 porties

Dit heb je nodig

  • 850 gram Bloemkool - roosjes
  • 1 theelepel kerrie
  • 1 eetlepel olijfolie - geraffineerd
  • zout - naar smaak

Zo maak je het

  • Snijd de bloemkool in gelijkmatige roosjes en doe in een ruime kom
  • Voeg de olie, de kerrie en het zout toe en schep door elkaar
  • Leeg de kom in de lade van de Easy Fry & Grill
  • Selecteer 'airfry', stel de temperatuur in op 200 graden en zet de timer op 20 minuten
  • Hussel de bloemkool tussendoor even om voor een gelijkmatig krokant laagje
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Porties: 6
Door: Sven

Gegrilde aubergine met gepofte tomaatjes

Kerst bijgerecht uit de Easy Fry & Grill
10 min
20 min
30 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 2 aubergines
  • 500 gram kerstomaatjes
  • 4 eetlepels olijfolie - geraffineerd
  • peper en zout - naar smaak

Zo maak je het

  • Halveer de aubergines over de lengte en snijd met een scherp mes een ruitjespatroon in het vruchtvlees van de vier helften (niet door de schil heen maar wel zo diep mogelijk).
  • Leg de aubergines met het vruchtvlees omhoog op een snijplank, giet er de olijfolie overheen en vervolgens zout en peper
  • Wrijf de olie en specerijen in het vruchtvlees van de aubergine
  • Plaats de aubergines met het vruchtvlees omhoog op het rooster van de lade van de Easy Fry & Grill
  • Selecteer 'airfry', stel de temperatuur in op 180 graden en zet de timer op 10 minuten
  • Leg na 10 minuten de tomaatjes op de aubergines en zet de timer op nog eens 10 minuten
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Porties: 4
Door: Sven