Met de kerstdagen in het verschiet lopen onze agenda’s steeds voller en voller met familie- en vriendenbezoekjes. Leuk en gezellig natuurlijk, ik heb er nu al zin in. Een nadeel van al deze gezelligheid is dat ik meer eet dan ik zou willen.

En daar ontkom ik bijna niet aan. Na het ge(vr)eet van de feestdagen ben ik steevast in januari 1,5 Ć” 2 kilo zwaarder. Het verdwijnt ook vanzelf weer omdat ik na deze periode meer ga sporten en langere trainingen ga afwerken. Maar toch, het voelt niet altijd even goed. Niet dat ik niet kan genieten van lekker eten zonder er bij na te denken. Maar ik zet mijzelf eigenlijk steeds op een achterstand aan het begin van het sportseizoen.

Zou het niet anders kunnen. Moeten deze dagen altijd in het teken staan van ongelimiteerd volproppen en uitbuiken? Is de gedachte dat het met de feestdagen vooral om eten draait niet een beetje ouderwets. Ik bedoel, vroeger kwam er alleen met Kerst een luxe stuk vlees op tafel en aten we drie of misschien zelfs vier gangen. De rest van het jaar was daar geen geld voor en deed je ‘normaal’. Tegenwoordig eten we elke dag alsof het kerst 1950 is. Welvaart in overvloed.

En dat is goed natuurlijk, begrijp me niet verkeerd. Maar omdat we in de huidige tijd elke dag de beschikking hebben over alles wat we ons maar kunnen wensen, qua eten dan. Moet het met Kerst dan nĆ³g een stapje meer zijn? Kunnen we met kerst niet gewoon een verantwoorde maaltijd op tafel zetten, die er feestelijk uitziet? Een maaltijd die niet een extra gaatje in de broeksriem vereist. Een maaltijd waarbij we kiezen voor veel groente. Een maaltijd waarbij een groot stuk gebraad niet de hoofdrol speelt.

Het moraal van dit verhaal, of mijn gezwets, is dat ik deze verantwoorde, super gezonde en vooral lekkere amuse heb bedacht waar je niet van uit elkaar ploft. Een klein hapje met heerlijke ingrediĆ«nten die samen ‘bol’ staan van de vitaminen, mineralen en vezels. Serveer hem als amuse of gewoon als voorgerecht. Twee per persoon is meer dan voldoende.

 

Verantwoorde amuse maken

10 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 12 porties

Dit heb je nodig

  • 3 plakjes roggebrood
  • 1 avocado
  • 1/2 citroen
  • 1/2 Zout
  • 1 mespuntje peper
  • 1 tl komijn
  • 20 gr Geraspte biet
  • 30 gr Geitenkaas
  • 10 gr Walnoten

Zo maak je het

  • Snijd de plakjes roggebrood in vier vierkantjes
  • Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit, schep het vruchtvlees uit de schillen en prak in een schaaltje met een vork het vruchtvlees fijn
  • Voeg het sap van een halve citroen toe
  • Voeg het zout, de peper en de komijn toe en schep door elkaar
  • Verdeel de avocado over de plakjes roggebrood
  • Beleg met wat geraspte biet
  • Draai kleine bolletjes van de geitenkaas en leg boven op de biet
  • Maak af met wat gehakte walnoten
Print dit recept
Recept: Voorgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 12
Door: Sven