Ben je het kerstdiner aan het samenstellen? Kijk dan even naar deze bijgerechten voor kerst. Met deze heerlijke side dishes voeg je een portie groente toe aan je kerstdiner. Je kunt ook voor een sharing diner gaan en allemaal hapjes op tafel zetten. Waar je ook voor kiest, met deze feestelijke bijgerechten voeg je groente toe. Dat is altijd een goed idee, maar zeker in de decembermaand.

Natuurlijk kun je ook voor een vega pompoenrollade gaan deze kerst, maar uit ervaring weten we dat niet veel mensen zin hebben om gezond te doen met de feestdagen. Dat komt in januari wel, als de goede voornemens de boventoon voeren. En wij begrijpen dat helemaal, sterker nog, we doen het zelf ook! Eend met hoisin, oliebollen en chocolade-ijsjes in de vorm van een kerstboom, we laten de touwtjes even vieren. Dus wij komen niet aan je hoofdgerecht of je dessert, maar we geven wel inspiratie voor gezonde bijgerechtjes. Want groente toevoegen is altijd een goed idee! Zo krijg je toch een portie gezonde stoffen binnen. En dan zien we je in januari wel op onze website voor gezonde recepten om te lunchen zonder brood en je lekker fit te voelen!

TIP: op Instagram heb ik filmpjes gemaakt van twee nieuwe bijgerechten voor kerst. Sla de filmpjes op en bekijk ze tijdens het koken, lekker makkelijk!

bijgerecht kerst print screen receptvideo

Gezonde bijgerechten voor het kerstdiner

Van zoete spruitjes in kleine gezellige pannetjes, tot geroosterde broccoli met za’atar en hasselback bietjes uit de oven. Deze 13 recepten zijn gegarandeerd makkelijk om te maken, lekker, feestelijk én gezond. Je mag ze ook allemaal maken. Laat je ons weten wat iedereen er van vond?

Zoete spruitjes in kleine pannetjes

Deze zoete spruitjes uit de oven zijn een heerlijk en gezond bijgerecht. De spruitjes zijn echt zoet, met dank aan de sweet soy sauce, een zoet appeltje en een zoete ui. Die zoete smaak, die heerlijk samengaat met feta, zorgt ervoor dat iedereen smult van deze spruitjes én groente eet. Serveer ze ook in deze leuke kleine ovenschaaltjes en je hebt een heerlijk en gezellig bijgerecht voor het kerstdiner. Het recept vind je hier.

zoete spruitjes uit de oven met appel en feta

Zoete aardappelpartjes uit de oven met verse pesto

Een simpel bijgerecht maar verrassend lekker: deze zoete aardappel uit de oven met verse pesto. Het is echt een lekker bijgerecht voor de feestdagen. Als je zoete aardappelen roostert krijgen ze een heerlijke karamelachtige smaak en die matcht goed bij homemade pesto. Deze zelfgemaakte pesto, bereid met verse basilicum, knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en extra vierge olijfolie, voegt een explosie van smaken toe aan het gerecht. De groene kleur van de pesto voegt ook een feestelijk tintje toe aan de tafel, waardoor het er gezellig uitziet. Het recept vind je hier.

zoete aardappel uit de oven met verse pesto

Bimi met citroen-knoflookolie en amandelschaafsel

Een supersimpel en lekker bijgerecht: gegrilde bimi met citroen en knoflook. Bimi, ook wel aspergebroccoli of broccolini genoemd, heeft een langere steel dan de bekende broccoli. Deze mooie groene groente is daardoor sneller gaar. Bereid bimi in de oven op de heteluchtstand voor een lekker knapperig resultaat en maak dit bijgerechtje helemaal af met een citroen-knoflookolie en amandelschaafsel. Het recept vind je hier.

bimi met citroen-knoflookolie en amandelschaafsel

3x geroosterde groenten

Een bijgerecht voor kerst hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het kan echt supersimpel. Dit zijn drie gezonde en snelle bijgerechten voor kerst die je kunt maken in een Airfryer of een Easy Fry & grill: geroosterde broccoli met za’atar, geroosterde bloemkoolroosjes met kerrie en geroosterde aubergine met tomaatjes. Aan deze bijgerechtjes heb je echt geen werk. Je kunt dit overigens ook in de oven maken. De recepten vind je hier.

geroosterde groenten

Hasselback zoete aardappel en hasselback rode bietjes

Het ziet er leuk en lekker uit, maar hoe krijg je nu die mooie dunne plakjes en zorg je ervoor dat je de biet of aardappel niet doormidden snijdt? Heel eenvoudig. Steek een satéprikker in de aardappel of rode biet op het niveau tot waar je de aardappel/biet wilt insnijden. Je mes komt niet verder dan de satéprikker waardoor je dus niet te diep kunt snijden. Nadat je met een keukenmes dunne plakjes hebt gesneden trek je de prikker eruit. Hier vind je het recept voor de hasselback zoete aardappel en hier vind je het recept voor de hasselback rode bietjes.

Koreaanse komkommersalade

Deze pittige komkommersalade is heerlijk en enorm eenvoudig om te maken. Laat je hem een hele nacht marineren dan is hij helemaal om van te smullen. We marineren de stukken komkommer in rijstazijn met honing en olie van geroosterde sesamzaadjes. Tot slot gaat er een halve rode peper door wat voor extra pittigheid zorgt en we serveren hem met wat bosui. Het recept vind je hier.

Koreaanse komkommersalade

Gevulde zoete aardappel met geitenkaas

Selecteer voor dit gevulde zoete aardappel recept slanke, niet te grote aardappels, van zo’n 150 – 200 gr per stuk. Het is een bijgerecht, dus het moet niet te veel zijn. Daarbij is het leuk om iedereen een aardappel te kunnen geven. We maken voor deze zoete aardappels een vulling van geroosterde druiven, zachte geitenkaas en walnoten. Het recept vind je hier.

gevulde zoete aardappel met druiven en geitenkaas

Bloemkoolpuree

Puree van bloemkool. Het is zo eenvoudig als het klinkt. En het is ook nog eens super lekker! Helemaal met een zelf gemaakte knoflook-tijm olie. Deze bloemkoolpuree is een smaakvol bijgerecht om je kerstmaaltijd compleet te maken. Het recept vind je hier.

bloemkoolpuree

Rode bietensalade

Deze rode bietensalade bestaat uit slechts drie ingredienten: voorgekookte rode bieten, zachte geitenkaas en peterselie. Geen liefhebber van zachte geitenkaas? Dan gebruik je fetakaas, minstens zo lekker! Het enige dat je hoeft te doen, is de voorgekookte bieten in blokjes snijden en een dressing maken van extra vergine olijfolie, peper, zout, wat citroensap en (essentieel voor de smaak van deze salade) een uitgeperste teen knoflook. Brokkel de geitenkaas of fetakaas eroverheen en wees royaal met de verse peterselie. Simpel, lekker én voedzaam. Het recept vind je hier.

rode bieten salade

Kerstsalade met granaatappelpitjes

Speciaal voor kerst hebben we een salade recept bedacht: een kerstsalade die niet zwaar is, maar fris en licht (Ik wed dat er genoeg andere ‘zware’ dingen op tafel staan). Deze salade zorgt bovendien voor een mooie lading vitamines en mineralen. Het groen van de spinazie en het rood van de granaatappelpitjes zijn natuurlijk dé kleuren van het kerstfeest. En het smaakt erg goed! Als bijgerecht van het kerstdiner is deze mooie kerstsalade goed voor vier personen. Hier vind je het recept.

Kerstsalade met granaatappel

Hele fijne feestdagen en op een mooi & gezond 2024 vol onvergetelijke momenten, avonturen en liefde. Proost!

proost met een groene smoothie