Have a veggie Christmas! Wat zet jij dit jaar op tafel? Het staat je natuurlijk vrij om een dikke rollade of gegrilde kalkoen te serveren met de feestdagen, maar maak er dan wel deze verrukkelijke zoete aardappels bij met geroosterde druiven, geitenkaas en walnoten. Een ware traktatie voor zowel de vegetarische eter als de echte carnivoor. 

Toen ik de druiven op de bakplaat legde om ze in de oven te schuiven, keek Sven me raar aan. Wat ga jij nou doen? Een heerlijk bijgerecht maken voor het kerstdiner dus. Door de druiven in de oven te roosteren worden ze zachter en zoeter. Rooster een heel doosje druiven in een keer (á 500 gram) en serveer de druiven die je overhebt bij een kaasplankje als dessert. Yammie!

Hoe zoete aardappel bereiden in de oven

Een aardappel poffen kan op de BBQ, maar het kan ook in je oven. En dat doe je zo:

  1. verwarm de oven voor op 200 graden
  2. was de zoete aardappels en droog ze af
  3. prik de aardappels op een paar plekken met een vork
  4. smeer de zoete aardappels in met olijfolie, peper en zeezout
  5. verpak iedere aardappel in aluminiumfolie, met de glimmende kant naar binnen en zorg dat er geen opening is
  6. controleer na 45 minuten of de zoete aardappels zacht en gaar zijn door er met een vork in te prikken
  7. hoe groter je aardappels zijn, hoe langer ze in de oven moeten garen

Selecteer voor dit gevulde zoete aardappel recept slanke, niet te grote aardappels, van zo’n 150 – 200 gr per stuk. Het is een bijgerecht, dus het moet niet te veel zijn. Daarbij is het leuk om iedereen een aardappel te kunnen geven.

Een lekkere vulling voor zoete aardappel

De basis voor menig gevulde zoete aardappel is een yoghurtsausje met bieslook en zeezout. Maar het mag wel iets specialer! We maken voor deze zoete aardappels een vulling van geroosterde druiven, zachte geitenkaas en walnoten. Je zou er als finishing touch nog wat honing over kunnen schenken, maar ik vond dat persoonlijk niet nodig. De aardappel en druiven zijn al vrij zoet van smaak.

Gevulde zoete aardappel met geroosterde druiven, geitenkaas en walnoten

zoete aardappel uit de oven gevuld met geroosterde druiven, geitenkaas en walnoten | kerstrecept
5 min
50 min
55 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 4 zoete aardappel - selecteer 4 dunne, langwerpige aardappels, van 150 - 200 gr per stuk
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper
  • zeezout
  • 20 blauwe druiven
  • 100 gr zachte geitenkaas
  • 14 walnoten
  • paar takjes verse tijm

Zo maak je het

  • verwarm de oven voor op 200 graden
  • was de zoete aardappels en droog ze af
  • prik de aardappels op een paar plekken in met een vork
  • smeer de zoete aardappels in met olijfolie, peper en zeezout
  • verpak iedere aardappel in aluminiumfolie, met de glimmende kant naar buiten en zorg dat er geen opening is
  • doe de aardappels in de oven
  • controleer na 45 minuten of de zoete aardappels zacht en gaar zijn door er met een vork in te prikken, hoe groter je aardappels zijn, hoe langer ze in de oven moeten garen
  • ris intussen de blaadjes tijm van de takjes
  • was intussen de druiven en leg ze op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en voeg 2/3 van de tijm toe
  • gaar de druiven 20 minuten in de oven, dit kan tegelijkertijd met de zoete aardappels
  • haal de aardappels uit de folie als ze gaar zijn, snijd ze voorzichtig open en vul iedere aardappel met druiven, geitenkaas en walnoten
  • strooi de resterende tijm er overheen en plaats de gevulde aardappels nog 10 minuten in de oven

Tip

rooster een heel doosje blauwe druiven en gebruik de druiven die je overhebt bij een kaasplankje
Print dit recept
Recept: kerstrecept
Keuken: Hollands
Porties: 4
Door: Jennifer