Hasselback bietjes zijn misschien wel het leukste en lekkerste bijgerecht dat ik sinds lange tijd gemaakt heb. De hasselback bietjes zien er bovendien geweldig uit, ze zijn makkelijk om te maken (met een klein trucje, kom ik zo op terug) en ze zijn eenvoudig per stuk te serveren. Kortom, zet ze op tafel met kerst!

De naam hasselback heb ik altijd een beetje vreemd gevonden. Ik dacht dat het een Amerikaanse term was voor dunne plakjes ofzo … Dat is het dus niet. Hasselback, en oorspronkelijk de hasselback patato is de creatie van de Zweedse chefkok in opleiding Leif Elisson. Leif Elisson werkte in 1953 tijdens het bedenken van dit gerecht in restaurant Hasselbacken in Djurgården in Stockholm. Hij heeft het gerecht naar het restaurant vernoemd.

Hasselback aardappel of biet?

Het originele recept wordt gemaakt met aardappel. Ik dacht, volgens mij moet dat ook kunnen met bietjes. En dat kan! En eerlijk waar, ik vind het eigenlijk nog veel lekkerder ook. Ik maak een dressing van azijn, honing, dille en peper en zout en overgiet hier de bieten mee nadat ze ingesneden zijn. Bietjes zijn van zichzelf al een beetje zoetig, maar met de honing erbij en de friszure azijn wordt het een smaaksensatie. Ok, een beetje overdreven, maar echt wel bijzonder lekker. En bovendien zijn bietjes een groente en bevatten ze veel vezels en mooie vitaminen en mineralen.

Voor dit recept maak ik gebruik van twee soorten bieten. De standaard rode biet en de chioggia biet (met die gekleurde binnenkant) Dat was eigenlijk niet mijn bedoeling maar ik zag ze toevallig liggen in de supermarkt. Je kunt dit gerecht voor hasselback bietjes met elke biet maken. Zolang het maar geen voorgekookte bieten zijn.

Hasselback bietjes maken

Hoe krijg je nu die mooie dunne plakjes en zorg je ervoor dat je de biet niet doormidden snijdt? Heel eenvoudig. Een aantal weken geleden moest ik fotograferen voor Big Green Egg. Chef Leo Elenbaas maakte de originele hasselback patatoes. Hij stak een sateprikker in de aardappel tot aan het niveau tot waar je de aardappel wilt insnijden. Zodat je dus niet te diep kunt snijden. Nadat je met een keukenmes dunne plakjes hebt gesneden trek je de prikker eruit. Zo simpel, maar het werkt fantastisch en bovendien een stuk sneller. Je kunt als je aan het snijden bent gewoon doorsnijden tot op de prikker. Omdat je niet voorzichtig hoeft te doen werkt het sneller.

Hasselback bietjes uit de oven

Heerlijk zoet bijgerecht voor bij wild of geroosterd vlees
10 min
1 uur 30 min
1 uur 40 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 1 kilo bietenrauw
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel dillegedroogd

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Snijd een stukje van de biet, waar het loof van de biet gezeten heeft (zo krijg je een platte kant en rolt de biet niet weg)
  • Schil de bieten met een dunschiller
  • Pak een lange satéprikker en steek deze horizontaal, ongeveer een halve centimeter bij de onderkant vandaan, door de biet. (gaat niet heel gemakkelijk, maar met een beetje kracht of getimmer op het stokje gaat hij er wel doorheen)
  • Leg de biet neer en snijd met een keukenmes sneetjes in de biet tot op de satéprikker
  • Verwijder de satéprikker als alle sneetjes gemaakt zijn en plaats de bieten in een ovenschaal
  • Maak in een schaaltje een dressing van de honing, de dille, de azijn en de olie
  • Meng en schenk over de bieten
  • Plaats de bieten in de oven voor 90 minuten
  • Schep om de 20 minuten wat van de dressing op die onder in de ovenschaal ligt en schep dit over de bietjes.
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Keuken: Nederlands
Porties: 4
Door: Sven

Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier