Deze zoete spruitjes uit de oven zijn een heerlijk en gezond bijgerecht. De spruitjes zijn echt zoet, met dank aan de sweet soy sauce, een zoet appeltje en een zoete ui. Die zoete smaak, die heerlijk samengaat met feta, zorgt ervoor dat iedereen smult van deze spruitjes én groente eet. Serveer ze ook in deze leuke kleine ovenschaaltjes en je hebt een heerlijk en gezellig bijgerecht voor het kerstdiner.

Bij het kerstdiner staat vaak een vleesgerecht centraal. Het kerstdiner staat er niet om bekend om gezond te zijn. We willen je daar helemaal niet vanaf praten. Wij genieten met kerst zelf ook graag van bijvoorbeeld kaasfondue of gegrilde eendenborst. Dat is ook helemaal niet erg. Maar wij zijn er om je te inspireren met een lekker groente gerechtje dat je erbij kunt serveren. Deze zoete spruitjes maken je kerstdiner compleet.

Jennifer maakt zoete spruitjes

Serveer de zoete spruitjes in kleine ovenschaaltjes

Deze gezellige ovenschaaltjes heb ik bij de Hema gekocht, ze waren in de aanbieding! Ze hebben een diameter van 8,5 cm en zijn perfect als eenpersoons ovenschaaltje. Je kunt de spruitjes natuurlijk ook in een grotere ovenschaal maken, de bereidingstijd blijft hetzelfde.

zoete spruitjes uit de oven met appel en feta

Is dit recept geschikt voor kinderen?

Natuurlijk zijn deze spruitjes geschikt voor kinderen! Ons testpanel (Ella van 6 jaar en Otis van 2 jaar) heeft gesmuld en het bijgerechtje als hoofdgerecht gegeten. Eten er kleine kinderen mee, dan kun je één zo’n klein ovenschaaltje per twee kinderen maken. Maar ze vinden het vast leuker om een eigen schaaltje te hebben …

Spruitjes zijn kleine voedingsbommetjes. Ze zitten boordevol essentiële voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine K, foliumzuur en vezels. Deze schattige minikooltjes dragen bij aan een gezond immuunsysteem, bevorderen een goede bloedstolling en ondersteunen een gezonde spijsvertering.

zoete spruitjes maken

Deze spruitjes zijn gewoon lekker, punt. De combinatie van zoete ui, knapperige appelblokjes en een vleugje gember geeft ze een smaakvolle twist. Door de spruitjes te halveren, beetgaar te koken en vervolgens kort te bakken met de ui, paprikapoeder, gemberpoeder en sweet soy sauce, krijg je de perfecte balans tussen zoet en hartig. Als finishing touch zorgen de romige crème fraîche en de zoute feta voor een smeuïg gerecht. De ovenschaaltjes met het spruitjesmengsel gaan nog even in de oven, zodat de feta zacht kan worden en de smaken nog meer op elkaar inwerken. Wedden dat zelfs de grootste spruitjeshaters overstag gaan?

Jennifer doet de spruitjes in de oven

Nog meer lekkere spruitjes recepten

In 2013 maakte ik al een spruitjesrecept dat bijzonder goed in de smaak viel. Spruitjes uit de oven met kaas. Oké er zit best veel kaas in dit recept, maar het is dan ook een koolhydraatarm recept. Menig spruitjeshater ging overstag met dit recept, lees de reacties maar eens onder het recept.

In dit recept heb ik een quiche gemaakt met spruitjes. De feta, chilivlokken en zongedroogde tomaatjes zijn een fantastisch lekkere combinatie! Voor nog meer spruitjesrecepten kun je hier een kijkje nemen. Maar nu je toch op deze pagina bent en misschien wel inspiratie zoekt naar een bijgerecht voor de feestdagen, zou ik lekker deze zoete spruitjes uit de oven maken. Geniet ervan! Laat je ons weten hoe iedereen ze vond?

Zoete spruitjes met appel en feta

Heerlijke zoete spruitjes uit de oven
15 min
20 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 500 gr spruitjes
  • 1 ui - zoete
  • 2 el sweet soy sauce - van die stroperige sojasaus
  • 100 gr crème fraîche
  • 75 gr feta
  • ½ tl paprikapoeder - mild
  • ½ tl gemberpoeder
  • 1 snufje zeezout
  • 1 appel - zoete
  • olijfolie - om in te bakken

Zo maak je het

  • Halveer grote spruitjes, verwijder bij kleine spruitjes alleen het kontje en kook de spruitjes in 8 minuten beetgaar
  • Verwarm de oven voor op 180 graden, hetelucht
  • Snipper de zoete ui, schil de appel en snijd het vruchtvlees in bokjes
  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de ui
  • Giet de spruitjes af en doe ze bij de ui, schep om en voeg de paprikapoeder, gemberpoeder en sojasaus toe, schep alles om
  • Schep de spruitjes in een schaal, voeg de appel en de crème fraîche toe en schep door elkaar, totdat de crème fraîche gelijkmatig verdeeld is
  • Schep het spruitjesmengsel in de ovenschaaltjes en verkruimel de feta eroverheen, voeg nog een beetje paprikapoeder toe
  • Verwarm de zoete spruitjes 20 minuten in de oven
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Keuken: Aziatisch, Nederlands
Trefwoord: kerstdiner, kerstrecept
Porties: 4 personen
Door: Jennifer
zoete spruitjes uit de oven met appel en feta