Gezond snacken is gezond! En daarom hebben we de lekkerste gezonde en makkelijke snacks voor je op een rijtje gezet. Welke gezonde snacks neem je mee naar je werk zodat je niet naar die gevulde koek of snickers grijpt? We delen tips om gezonde snacks mee naar het werk te nemen. Alles over gezonde snacks dus!

Wanneer is een snack een gezonde snack?

Daar is eigenlijk lastig een duidelijk antwoord op te geven. Een zelf gemaakte muffin van amandelmeel zonder toegevoegd suiker, is veel voedzamer dan een geraffineerde snack zonder voedingswaarde maar met heel veel suiker, vet en zout. Maar een geraspte wortel, is als snack weer een gezondere keuze dan die zelf gemaakte muffin, want die muffin bevat alsnog meer suiker en zeker meer calorieën. Voor de foto hierboven hebben we gebruik gemaakt van de verpakkingen van drie veel gesnackte producten. Een Twix, een Snickers en een zak M&M’s. Stuk voor stuk suikerrijke snacks die je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen en er eigenlijk alleen maar voor zorgen dat je snel nog meer trek krijgt.
De Snickers bijvoorbeeld. Deze reep weegt 50 gram waarvan ruim 30 gram alleen maar suiker is. En dan geen gewoon suiker, maar het razend snel opneembare glucosetroop. Dat zijn ongeveer zes suikerklontjes.
Stel, de suiker in een wortel zou dezelfde zijn als de suiker in een Snickers (wat niet het geval is). Dan zou je bijna een kilo (!)  wortels moeten eten om aan dezelfde hoeveelheid suiker te komen als in een reepje van 50 gram. Als je het vergelijkt met bleekselderij, dan moet je ruim 3 kilo van bleekselderij eten om aan 30 gram suiker te komen.

Wat vinden wij gezonde snacks

Een gezonde snack is naar ons idee: “Een zo natuurlijk mogelijk product dat snel en makkelijk als tussendoortje gegeten kan worden”. Op de bovenstaande foto geven we al drie mooie voorbeelden van vitaminerijke snacks die makkelijk gegeten kunnen worden, niet duur zijn en in tegenstelling tot de chocoladerepen, iets toevoegen aan de gezondheid van je lichaam. Het stilt de trek en het maakt je lichaam gezonder. Twee vliegen in een klap ;-) De gezonde snacks zitten dan niet in een mooi vormgegeven verpakking, makkelijk mee te nemen zijn ze wel. Ze kunnen daarom net zo eenvoudig in de lunchtrommel gestopt worden om mee te nemen naar het werk, naar school of tijdens een uitstapje.

7x gezonde snacks

Alhoewel we natuurlijk allemaal wel weten dat een stengel bleekselderij een betere keus is dan een Mars, worden we er niet altijd wild van. We hebben daarom 7 gezonde snacks voor je op een rijtje gezet, waar voor iedereen wat lekkers tussen moet zitten. Bedenk natuurlijk ook waarom je de gezondere keuze maakt: om goed voor jezelf te zorgen en lekker in je vel te zitten! Bovendien valt graai snoep negen van de tien keer tegen. Eigenlijk zorgen deze 7 gezonde snack ideeën ervoor dat het makkelijker wordt om de slechte snacks te laten staan en NIET naar de snackautomaat te lopen als je trein vertraging heeft en bij de benzinepomp die gevulde koek lekker te laten liggen. Heb je een zwak moment? Bestudeer eerst de achterkant van de verpakking en bedenk dan of je dat binnen wilt krijgen.

Deze 7 gezonde snacks neem je makkelijk mee naar je werk: in een afgesloten doosje (het liefst) of in een plastic zakje. Ze hoeven niet per se in een koelkast bewaard te worden, als je die niet tot je beschikking hebt op je werkplek.

 1. Knapperige groenten als gezonde snack

De foto hierboven geeft al een goed voorbeeld van een gezonde snack: rauwe groenten! Denk aan snoeptomaatjes, stukjes rode of gele paprika, bleekselderij, een geraspte wortel, komkommer of zelfs mais. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar de wortel en daarna paprika en snoeptomaatjes.

2. Fruit als gezonde snack

Je kunt natuurlijk ook een stuk fruit meenemen voor het moment dat je trek krijgt. Een frisse appel, een paar druiven, kersen, aardbeien, een sinaasappel, mandarijn, kiwi, noem maar op!

3. Gedroogd fruit als gezonde snack

Gedroogd fruit kun je ook gebruiken als gezonde snack. Het voordeel van gedroogd fruit, is dat je het lang kunt bewaren en dat het niet in de koelkast hoeft. Bedenk je wel dat gedroogd fruit alsnog best veel (fruit)suikers bevat. Houd het dus bij een kleine portie. Denk aan dadels, vijgen, rozijnen, gedroogd kokos, mango en papaya.

4. Ongezouten noten als gezonde snack

Noten bevatten gezonde vetten, ze vullen goed en zijn daardoor perfect voor als je nog een lange rit voor de boeg hebt voordat je een maaltijd gaat eten. Noten zijn een belangrijke bron van vitamines en mineralen. Een goed voorbeeld is de walnoot, maar paranoten, amandelen en hazelnoten zijn ook een voedzame afwisseling.

5. Super pure of rauwe chocolade als gezonde snack

Eh tja, soms heb je gewoon heel veel zin in chocolade. De mierzoete melkchocolade die je bijvoorbeeld in repen tegenkomt, valt voor ons altijd tegen. Je kunt het ook eigenlijk geen chocola noemen, zoveel suiker en slechte vetten zitten erin verwerkt. Zorg er daarom voor dat je goede en het liefst zo puur mogelijke chocolade tot je beschikking hebt. Hoe puurder, hoe beter. Het voordeel van hele pure chocolade, is dat je er maar weinig van nodig hebt. Chocolade met 99% pure chocolade is zo sterk, dat je genoeg hebt aan een klein tabletje dat je in je mond laat smelten. Ga voor pure chocolade met minimaal 85% cacao. Echt, je gaat de bittere smaak vanzelf waarderen!

6. Een gekookt eitje als gezonde snack

Heb je niet een beetje trek, maar echt VEEL trek, dan is een gekookt eitje perfect. Het zit barstensvol goede voedingsstoffen en het verzadigt enorm. Eet het gekookte eitje gewoon zo, zonder zout.

7. Kruidenthee als gezonde snack

Wat nu als je wel trek hebt, maar je niets wilt eten omdat je misschien een beetje moet afvallen? Bovenstaande snacks zijn al een voedzame keuze, maar als je die liever ook overslaat en toch van dat lege gevoel afwilt, maak dan een flinke pot kruidenthee voor jezelf. Op die manier overbrug je net die twee uurtjes voordat je aan je avondmaaltijd begint. Verschillende soorten kruidenthees zoals YogiTea, Shoti Maa Tea en Pukka bevatten bij elk theezakje een mooie levensspreuk of quote die je aan het denken zet.

Alleen voor groente (en kruidenthee) geldt dat je er als snack eigenlijk zoveel van kunt eten (en drinken) als je wilt. Fruit en gedroogd fruit bevatten meer suiker en noten verzadigen goed, maar bevatten relatief veel vet. Maar bedenk je ook dat je met het eten van deze zeven gezonde snacks je lichaam voedt, in tegenstelling tot de fabriekssnacks die je overal voor een prikkie worden aangereikt. Zorg goed voor je lijf en voel je goed!

Wat eet jij als gezonde snack?