Deze cakes van amandelmeel – we noemen ze blondies – hebben een verhaal. We maakten ze begin dit jaar en mijn broertje die toevallig langs kwam at er een stukje van en vervolgens nog een stukje, en toen nog een, en toen nog een! Hij vroeg al snel om het recept voor deze blondies die we hadden gemaakt met speltmeel als experiment.

Na wat research over spelt kwamen we er achter dat spelt helemaal niet zo bijzonder is. Het is eerder een hype waar door slimme verkopers veel geld aan wordt verdiend. In feite is spelt gewoon tarwe, maar dan met een extra hulsje om de korrel die vervolgens machinaal verwijderd moet worden. Qua voedingswaarde zijn er ook weinig verschillen. Spelt bevat wat meer gluten dan tarwe. Gluten maken brooddeeg luchtiger. Ik heb wel eens gelezen dat mensen speltbrood minder zwaar op de maag vinden vallen. De extra gluten en dus het luchtigere brood zouden daar een verklaring voor kunnen zijn. Wil je meer weten over spelt, kijk dan eens deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over spelt.

We wilden het spelt dat we gebruikt hebben voor het recept van de foto dus eigenlijk vervangen door wat anders. We zijn de keuken ingedoken en hebben de blondies opnieuw uitgevonden, maar dit keer met amandelmeel en wat kleine aanpassingen. Het maakt de blondies voedzamer, door de meel van gemalen amandelen. En door de andere ingrediënten en de volgorde van het mengen zijn ze nog luchtig geworden ook. En ja hoor, we hadden de cake van amandelmeel net afgebakken en een fotootje gedeeld via whatsapp, of hij stond alweer voor de deur: daar ging bijna heel deze cake! We konden nog net twee stukjes voor onszelf veiligstellen.

Benieuwd naar ons nieuwe boek? Klik dan hier!

Blondies | cake van amandelmeel

50 min
50 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 8 porties

Dit heb je nodig

  • 200 gr Amandelmeel
  • 1 tl Bakpoeder
  • 1/2 tl Zeezout
  • 30 gr Gember - vers
  • 4 Bananen
  • 3 Eieren
  • 65 gr Kokosolie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Doe de amandelmeel, bakpoeder en het zeezout in een kom
  • Schil de gember en snijd het heel fijn
  • Schil de bananen en prak ze tot moes in een kleine schaal
  • Voeg de eieren eraan toe en kluts goed
  • Smelt de kokosolie, vet het bakblik ermee in en giet de rest bij de banaan
  • Voeg het bananenmengsel bij de grote kom en meng alles door elkaar
  • Giet het beslag in het bakblik en bak de blondies in 35 - 40 minuten gaar en lichtbruin in de oven
Print dit recept
Recept: gezonde snack, tussendoortje
Keuken: Nederlands
Porties: 8
Door: Jennifer