Al weken ligt het in mijn kast maar steeds vond ik niet de tijd om er wat mee te maken. Het is toch een beetje een drempel vind ik. Ik bedoel, dat slijmerige groene spul wat om je benen glibbert als je in de zee zwemt. Zeewier, dat ga je toch niet eten! Nu zelfs het AD schrijft dat het dé voedseltrend van 2017 wordt, kan ik er niet meer omheen. Zeewier, we gaan op onderzoek uit.

Wat is zeewier

Zeewier bestaat uit algen. Algen zijn eencellige organismen die rondzweven in de zee en energie halen uit zonlicht doormiddel van fotosynthese. Algen zetten bij dit proces koolstofdioxide om in zuurstof. Geschat wordt dat algen die in de zeeën en oceanen leven ongeveer 80% van onze zuurstofproductie voor hun rekening nemen.

Zeewieren zijn meercellige algen. De cellen kunnen zich vermenigvuldigen en zo plantvormige structuren aannemen. Omdat zeewieren en algen licht nodig hebben om te overleven vind je ze voornamelijk in de bovenste lagen van het zeewater. Zeewieren hebben een ondergrond nodig om op te groeien. Zeewieren kunnen onderverdeeld worden op kleur: groenwieren, roodwieren en bruinwieren.

Zeewier pasta

De zeewier pasta die wij getest hebben, is van het Nederlandse bedrijf Seamore en wordt gemaakt van Himantalia elongata. Himantalia elongata is een driejarig bruinwier dat groeit in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Himantalia elongata wordt ook wel zee tong of zee spaghetti genoemd. De lange slierten groeien in de herfst en de winter uit een soort ronde schijf die zich aan een ondergrond hecht. Aan het begin van de zomer worden de slierten geoogst waarna ze gedroogd en verpakt worden. Vers zijn ze ook eetbaar. De Himantalia elongata van Seamore wordt geoogst aan de Atlantische kust van Ierland.

Zeewierpasta

Zeewier pasta gezond

De verpakking van de I sea pasta oogt gezond. Voorop de verpakking wordt vermeld dat 100 gram gedroogd zeewier goed is voor 500 gram zeegroente. Daar zou je vijf porties mee kunnen maken. Op de achterkant spreekt mij de volgende uitgelichte zin erg aan: “Too many carbs and not enough veggies? I sea pasta replaces one with the other”. Met andere woorden: vervang een deel koolhydraten door extra groente met deze pasta. Precies in lijn met ons idee van een verantwoorde maaltijd. Wat minder koolhydraten en meer groente. Op de verpakking worden verder geen gezondheidsclaims gedaan.

Too many carbs and not enough veggies? I sea pasta replaces one with the other

Omdat de pasta gemaakt is van zeewier bevat het een kleine hoeveelheid belangrijke omega-3 vetzuren, veel jodium, kalium en vezels. Ik ben benieuwd naar het verschil in voedingswaarde als we de zeewier pasta vergelijken met gewone pasta.

Zeewierpasta versus pasta

Vergelijken vind ik altijd leuk om te doen. ‘Meten is weten’ zei mijn vader vroeger en door uit te zoeken, te meten en te vergelijken kunnen we achterhalen hoe zeewierpasta zich verhoudt tot normale pasta van granen. In de onderstaande tabel heb ik van beide producten 100 gram bereidt product met elkaar vergeleken. 100 gram is een standaard portiegrootte.

(per 100 gram) Kcal Vet (g) waarvan verzadigd (g) Koolhydraten (g) waarvan suikers (g) Vezels (g) Eiwit (g) Zout (g) Ijzer (mg)
Witte pasta 142 1,5 0,1 27,7 0,7 1,4 5,1 0,04 0,7
Volkoren pasta 131 2,0 0,1 23,2 0,4 4,2 5,6 0,05 1,7
Zeewier pasta  36  0,5  0,1  5,7  0  6,1  2  3  0,5

 

(per 100 gram) Kalium (mg) Calcium (mg) Jodium (µg) Vitamine C (mg)  Vitamine B1 (mg) Vitamine B2 (mg)  Vitamine B3 (mg) Foliumzuur (µg) Vitamine E (mg)
Witte pasta 48 16 1 0  0,03  0,03  1  4,5  0,2
Volkoren pasta 70 25 1 0  0,1  0,02  2,5  10,7  0,2
Zeewier pasta  1200  140  3000  13,2  0,05*  0,15*  0,5*  180*  0,9*

* Voor de laatste vijf licht gekleurde kolommen zijn geen gegevens beschikbaar voor het zeewier waarvan deze pasta is gemaakt. Ik heb hiervoor de eveneens bruine zeewier kelp genomen omdat dit enigszins lijkt op Himantalia elongata.

Voordelen van zeewierpasta

Ten opzichte van normale pasta bevat zeewierpasta minder calorieën en minder koolhydraten maar extra vezels. De verzadiging zal hierdoor gelijk zijn. Zeewierpasta bevat 20 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium. Jodium is een spoorelement en is nodig voor de aanmaak van schildklierhormoon. Schildklierhormoon is nodig voor een goede groei, het zenuwstelsel en ons metabolisme. Jodium krijgen we voornamelijk binnen via brood. Het wordt hier aan toegevoegd door het bakkerszout waar jodium in zit. Omdat er steeds minder brood gegeten wordt ontstaat de kans op schildklierproblemen door een tekort aan jodium. Het regelmatig eten van zeewier kan dit probleem oplossen. Zeewier bevat van alle voedingsmiddelen veruit het meeste jodium. Een teveel aan jodium vormt voor mensen zonder schildklierproblemen geen risico.

Nadelen van zeewierpasta

Wat mij direct opvalt is de hoeveelheid zout die de zeewierpasta bevat, 3 gram per 100 gram. Het wordt aangeraden om per dag niet meer dan 5 gram zout binnen te krijgen. Met de overige maaltijden die je op een dag nuttigt is het bijna niet mogelijk om daar onder te blijven. Daar tegenover staat de grote hoeveelheid kalium. Kalium gaat het bloeddruk verhogende effect van natrium (zout) tegen. De een heft de ander op zou je kunnen zeggen. Er wordt aangeraden om dagelijks 3000 milligram kalium binnen te krijgen.

Wat kost zeewierpasta

De pasta is behoorlijk aan de prijs. Voor 100 gram betaal je € 4,95. Per kilo komt dat neer op € 49,50. Ter vergelijking, biologische volkorenpasta kost per kilo € 1,90. Dat is ruim 26 keer zo goedkoop. Als we de bereidde producten met elkaar vergelijken dan ziet het er iets anders uit. Van de 100 gram gedroogde zeewierpasta kun je 500 gram zeewierpasta maken en van 100 gram droge volkoren pasta kun je 250 gram eetbare pasta maken. Per kilo betaal je dan € 9,90 voor de zeewierpasta en € 0,76 voor de volkoren pasta. Volkorenpasta is nu 13 keer zo goedkoop in plaats van 26 keer zo goedkoop.

Hoe smaakt zeewierpasta

Dit is uiteraard heel persoonlijk. Ik ben fan van vis, schaal en schelpdieren. De beetje zee-achtige, zoutige en zilte smaak kan ik erg waarderen. Het is wat stugger dan gewone pasta. Niet dat je een stuk rubber in je mond hebt, maar net even wat anders dan normale pasta. Het maakt het er echter niet minder lekker door. De zeewierpasta combineert vanzelfsprekend goed met vis in een gerecht, maar schijnt het ook goed te doen als directe vervanging van pasta in traditionele spaghetti. Ik ga er wat recepten mee maken, die zul je binnenkort langs zien komen. Mocht je er zelf al wat mee gemaakt hebben? Laat het ons weten.

Conclusie

De hoeveelheid jodium in zeewierpasta spreekt mij erg aan. Ik vermijd het eten van brood niet per se, maar als het kan kies ik liever voor een salade. Ik heb even vlug zitten rekenen en ben tot de conclusie gekomen dat mijn jodiuminname wat aan de lage kant is. Ik ga daarom af en toe zeewierpasta op tafel zetten. De prijs is stevig en de smaak moet je kunnen waarderen. Eet je net als ik minder brood, dan kan het eten van zeewier een goede optie zijn om aan voldoende jodium te komen. Eet je dagelijks brood dan is deze zeewierpasta leuk voor de afwisseling, mits je het geld er voor over hebt.