Een makkelijke traktatie voor peuters van 2 of 3 jaar. Het moet leuk zijn, makkelijk en gezond. Heb je geen zin om een hele dag in de keuken te staan of tot diep in de nacht te knutselen (omdat je je een beetje hebt verkeken op die ‘makkelijke’ Pinterest traktatie)? Dan heb ik de oplossing! Volkoren soepstengels met een vingerpoppetje.

Onze dochter Ella wordt binnenkort 2 jaar. Ze gaat twee dagen in de week naar de kinderopvang. Dan beginnen de verjaardagstraktaties dus al op jonge leeftijd. Ik besteed graag aandacht aan dit soort dingen, maar ik ben niet het type moeder dat een hele dag aan het knutselen is voor een kindertraktatie. Ik vind het veel leuker om dit soort dingen samen met mijn dochter te doen. Want daar gaat het uiteindelijk om: tussen de drukte door, zoveel mogelijk tijd doorbrengen met mijn gezin.

Een gezonde traktatie

Als je denkt aan een traktatie, dan denk je al snel aan eten. Aan snoep, gebak of koek. Ik wil die traditie doorbreken. Een traktatie kan ook heel goed zonder snoep, of zelfs zonder eten. Daarbij is het helemaal niet handig om gebakjes te bakken voor een verjaardagstraktatie, want die mogen ze op de opvang vaak niet eens aan de kinderen geven. Gelukkig maar, want ik zou ook niet willen dat Ella op de kinderopvang suikerbommen zou krijgen.

Traktatie voor peuter van 2 jaar

In de supermarkt kun je volkoren soepstengels kopen. Ze zijn niet te groot en goedkoop. Het is dus ook niet heel erg als er een soepstengel uiteindelijk niet wordt opgegeten. Wat mij betreft de ideale ‘snack’ voor een verjaardagtraktatie. Een praktisch alternatief zijn de doosjes met rozijnen of gedroogde abrikoosjes. Die kunnen door de kinderen mee naar huis worden genomen. Je hebt ook hele leuke smoothies, maar dan wordt je traktatie een stukje duurder.

makkelijke traktatie voor 2 jaar

Op iedere soepstengel heb ik een vingerpoppetje gedaan. Deze vingerpoppetjes zijn van de Hema en kosten € 0,90 per stuk. Je kunt er voor kiezen om een traktatie te maken voor alle kinderen op de groep, of alleen voor de kinderen die die dag aanwezig zijn. Dat zijn er meestal een stuk minder, en dan ben je dus ook goedkoper uit.

Uitdeelcadeautjes als traktatie

Sowieso kun je bij de Hema je geluk op als het om kindertraktaties gaat. Ze hebben superveel leuke en grappige uitdeelcadeautjes voor weinig geld. Denk bijvoorbeeld aan bellenblaas (€ 0,50 p/stuk), dat is altijd een succes bij kleintjes. En vingerpoppetjes hebben ze dus ook vrijwel altijd in de schappen liggen. Ik heb verschillende poppetjes gekozen. Dan kunnen de kinderen onderling ook nog ruilen, als ze dat leuk vinden.

Het vingerpoppetje heb ik ‘vastgeknoopt’ aan de soepstengel met een vrolijk gekleurd touwtje. En daaraan heb ik een labeltje geknoopt met de tekst: Ella 2 jaar. Het tekenen van de kaartjes is eigenlijk het meeste werk. Ik vond het leuk om de zwarte letters nog een roze glitterrandje te geven :-). Maar je kunt het ook gewoon simpel houden met zwarte stift.

Op de foto staan de soepstengels in een glas, maar je hebt ook van die leuke kleine cadeautasjes waar je ze in kunt doen. Die kan je kleine peuter ook zelf dragen. Wel even begeleiden voordat alle soepstengels op de grond liggen ;-).

Traktatie voor peuters

Vingerpoppetjes op volkoren soepstengel
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 20 porties

Dit heb je nodig

  • 20 vingerpoppetjes
  • touw
  • 20 soepstengels - volkoren
  • 20 labels

Zo maak je het

  • beschrijf de labels met een stift (en eventueel een glitterpen) met een leuke tekst zoals: Ella 2 jaar
  • doe op iedere soepstengel een vingerpoppetje en knoop die vast met een stukje vrolijk gekleurd touw
  • knoop de labels vast aan het touw en leg er een strikje in
  • houd de vingerpoppetjes bij elkaar in een cadeautasje of plastic beker
Print dit recept
Recept: kindertraktatie, traktatie, verjaardagtraktatie
Porties: 20 kinderen
Door: Jennifer