Simpel, snel, en te maken met ingrediënten die altijd verkrijgbaar zijn. Dit gerecht staat zo enorm snel op tafel dat er geen enkel tijdexcuus mogelijk is om te kiezen voor een minder gezonde maaltijd.

Dat gezegd hebbende moet ik direct eerlijk bekennen; wij hebben de afgelopen paar weken wel echt wat minder verantwoord en gezond gegeten dan normaal. Ik geef de enorme verbouwing thuis de schuld. En daardoor toch ook en beetje tijdgebrek. En soms gewoon geen puf.

Als alles straks klaar is, zijn we er vast heel erg blij mee. Maar voor wie ook verbouwplannen heeft; bereid je goed voor. Een onbewoonbare woonkamer waar nog veel moet gebeuren, een rondlopende kleuter en drie drukke banen, is soms net iets teveel van het goede. Ik ben daarbij ook te perfectionistisch en wil alles graag direct ‘goed’ doen. Dit is immers het moment waarop het kan. Maar omdat het kan, hoef je nog niet alles te doen. Maar toch doe ik het. Vreemde ik. Het zal in de genen zitten.

Oke, genoeg geklaag voor vandaag. Dit gerecht is dus voor als je het druk hebt en het toch net nog kunt opbrengen om te gaan koken. Kun je dat niet, dan kun je beter de lokale pizzaboer bellen. Maar dat heeft natuurlijk niet de voorkeur. Maar is soms best lekker. Zo zie je maar. Wij zijn ook maar mensen ;-)

Wat wel grappig was. Semi bekenden van ons hebben door onze website en de boeken die we schrijven vaak het idee dat we alleen maar voor 100% gezond eten. Laatst at ik ergens mee met de lunch en er stond een pot Nutella op tafel. Dus ik pak een boterham en smeer er een dikke laag op. Ik werd me toch aangestaard met zo’n blik van: “oh my gawd, wat doe je nu”. Ze zei toen: “jij bent toch van die website en kookboeken?!?!?!” Ik zeg: “ja dat klopt, hoezo?” terwijl ik een hap van de Nutella boterham neem. “Nou”, zegt ze. “je eet Nutella …”. Vervolgens heb ik mijn betoog gehouden over de 80/20 regel die we toepassen en snapte ze het wel.

Gezond eten betekent niet dat je nooit meer iets mag eten waarvan je weet dat het niet goed voor je is. Ik heb mijn leven lang al een zwak voor Nutella. Dus eet ik het. Maar wel af en toe, zeg een keer per week op een vers afgebakken broodje in het weekend tijdens het ontbijt. En dan is het helemaal niet erg. Dan is het in balans met de rest van wat ik eet. In hippe bloggerstaal wordt het een guilty plessure genoemd volgens mij. Vind ik een stomme benaming. Je hoeft je helemaal nergens schuldig om te voelen. Als je bewust de keuze maakt om iets te eten waarvan je weet dat het niet goed voor je is, geniet er dan van, en met volle teugen!

Nu ben ik wel benieuwd; waar heb jij een zwak voor? Laat het me weten in een reactie onder deze post.

Broccoli aardappelsoep

Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 3 porties

Dit heb je nodig

 • 500 gr broccoli
 • 500 gr aardappel
 • 1,5 l bouillon
 • 3 el crème fraîche
 • 1 ui - rood
 • 2 tenen knoflook
 • olijfolie

Zo maak je het

 • Snijd de ui in ringen en de de knoflook in plakken.
 • Doe een scheutje olijfolie in een ruime soeppan en fruit hierin de ui en de knoflook.
 • Schil intussen de aardappels en snijd ze in blokjes. Breek de broccoli in stukken
 • Voeg de broccoli en de aardappel toe aan de ui en knoflook en schep door elkaar.
 • Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
 • Kook 10 minuten op matig vuur.
 • Pureer met een staafmixer en serveer met een lepel crème fraîche en een scheutje olijfolie.
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht, Soep
Keuken: Nederlands
Trefwoord: Aardappel, Broccoli
Porties: 3
Door: Sven