Een lekkere avondmaaltijd voor vanavond nodig? Maak deze eenvoudige ovenschotel met couscous. Super easy, lekker en voedzaam. Oja en boordevol groente!

Heb jij wel eens een ovenschotel met couscous gemaakt? Er zijn natuurlijk diverse ovenschotel recepten met zoete aardappel en gewone aardappel. Maar dit kun je dus ook heel goed met couscous doen. En het fijne van couscous is dat je er vrijwel geen werk aan hebt. Je laat het even afgedekt staan in een schaal met gekookt water en een scheutje olijfolie en je couscous is ready to go. Kies voor volkoren couscous, die is voedzamer en smaakvoller.

Couscous in een ovenschotel

Door een lekkere kruidenmix aan je couscous toe te voegen krijgt je hoofdgerecht nog meer smaak. Ras el hanout zoals we in deze ovenschotel gebruiken, is een aanrader. Ik ben fan van de kruidenmixen van Jonnie Boer, heb ze bijna allemaal. Maar ras el hanout het is een bestaande kruidenmix die je van diverse merken kunt kopen.

ovenschotel met couscous

Vegetarische ovenschotel maken

We beginnen met de groenten: courgette, paprika, rode ui. Die spelen een mooie hoofdrol in dit recept. Even aanbakken in een hapjespan en vervolgens met een blikje tomatenblokjes en kikkererwten en een beetje zeezout lekker laten pruttelen. Deze groentemix krijgt een zoete smaak, die heerlijk zal combineren met een beetje zoutige feta en wat pittigheid. Een klein beetje. En die komt bovenop de kruidige couscous!

De groentemix schep je in een ovenschaal. Daar gaat de losgemaakte couscous bovenop en vervolgens maak je het af met in ringen gesneden bosui, in plakjes gesneden rode peper, verkruimelde feta en nog een beetje ras el hanout. De ovenschotel met couscous gaat 20 minuten de oven in (180 graden, heteluchtstand) en hij is ready to eat.

Een voedzame, complete en heerlijke maaltijd maak je in een mum van tijd zelf klaar. Aan tafel iedereen!

Ovenschotel met couscous

20 min
20 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 3 porties

Dit heb je nodig

  • 1 rode ui
  • 1 gele paprika
  • 1 courgette
  • 200 gr couscousvolkoren
  • 1/2 el ras el hanout
  • 200 gr kikkererwten
  • 400 gr tomatenblokjesin blik
  • 1 rode peper
  • 50 gr feta
  • zout
  • olijfolie

Zo maak je het

  • verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht)
  • snijd de paprika en de courgette in blokjes, snipper de rode ui
  • doe de couscous in een schaal, voeg 275 ml gekookt water en een scheutje olijfolie toe, dek af en laat even staan
  • bak de rode ui, paprika en courgette in een hapjespan met een beetje olie, totdat ze beetgaar zijn
  • voeg de helft van de ras el hanout, een snufje zout, de kikkererwten en de tomatenblokjes toe en laat 10 minuten zachtjes pruttelen
  • snijd de bosui en de rode peper in ringen (verwijder de pitjes van de rode peper als je een minder pittig eindresultaat wilt)
  • maak de couscous los met een vork, voeg de rest van de ras el hanout toe en schep door elkaar
  • schep het groentemengsel in een ovenschaal, schep de couscous er bovenop
  • verdeel de gesneden bosui en de rode peper over de couscous en verkruimel vervolgens de feta er overheen, strooi eventueel nog een beetje extra ras el hanout over het gerecht
  • plaats de ovenschotel met couscous 20 minuten in de oven
Print dit recept
Recept: Avondeten, Hoofdgerecht
Keuken: marokkaans
Trefwoord: ovenschotel
Porties: 3 personen
Door: Jennifer