Ik weet het, het is een beetje vreemd om een stamppot te maken in hartje zomer. Maar postelein is een echte zomergroente en leent zich hier geweldig voor. Dus waarom niet. We zijn nou eenmaal Nederlanders, en die houden gewoon van een stamppotje op zijn tijd. Toch?

Postelein is gezond

Bijna alle groenten zijn gezond, maar postelein springt er net even bovenuit. Postelein bevat namelijk van alle bladgroente de meeste omega-3 vetzuren. Deze meervoudige onverzadigde vetzuren zijn erg belangrijk om ons hart en onze bloedvaten gezond te houden. Postelein is daarnaast rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Met name vitamine A en vitamine C zijn goed vertegenwoordigd. Maar ook een ruime hoeveelheid B-vitaminen en het mineraal ijzer komen voor in postelein.

Postelein is een echte brainfood

De omega-3 vetzuren zijn niet alleen goed om hart- en vaatziekten tegen te gaan, omega-3 vetzuren zijn ook belangrijk om onze hersenen gezond te houden. Voeding rijk aan omega-3 verlaagt de kans op alzheimer en depressies. Ook de stoffen tryptofaan en fenylalaline helpen hierbij. Beide stoffen zijn onderdeel van de neurostransmitter dopamine. Dopamine speelt in de hersenen een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. De tegenhangers van depressie.

Postelein recept

Postelein kun je op veel verschillende manieren gebruiken. Om optimaal gebruik te maken van alle belangrijke stoffen kun je postelein het beste rauw eten. Het heeft een fris zure en licht zoutige smaak. In deze stamppot gebruiken we de postelein rauw. We koken de zoete aardappel en stampen er 500 gram postelein door. Dit recept is goed voor twee personen, je komt met dit postelein recept in een keer aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente. Goed bezig!

Stamppot van postelein en zoete aardappel

Super gezonde stamppot van postelein en zoete aardappel
10 min
15 min
25 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 500 gr Postelein
  • 750 gr Zoete aardappel
  • 125 gr Spekreepjes
  • 1 Appel - royal gala
  • 2 tl Kaneel
  • 1 tl Peper

Zo maak je het

  • Schil de zoete aardappel, snijd in stukken en doe in een ruime pan
  • Vul met water tot de aardappel net onder staat en breng aan de kook.
  • Kook de zoete aardappelen in 5 minuten gaar
  • Bak ondertussen de spekreepjes krokant, schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vurchtvlees in blokjes
  • Was de postelein onder stromend water in een vergiet en knip/snijd de groente in kleinere stukken
  • Giet de aardappelen af als deze gaar zijn en voeg de postelein toe
  • Stamp de postelein door de aardappelen, voeg de rest van de ingrediënten toe en schep het door elkaar
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven
test