Zuurkoolschotel met appel en mascarpone
Dit zuurkool recept is ingestuurd door Barbara
Wij waren geen fan van zuurkool, totdat we deze zuurkoolschotel met appel en mascarpone ingezonden door Barbara proefden. We zijn gewoon verbaasd van de heerlijke smaak! Barbara zegt zelf bij haar ingezonden zuurkool ovenschotel recept: “Een heerlijke romige zuurkool, door de mascarpone is de zuurkool niet zuur meer”. En daar heeft ze helemaal gelijk in. Verder worden aan dit zuurkool recept nog appel, rozijnen, peterselie, geraspte oude kaas en zuurkoolspek toegevoegd. Zuurkool bevat veel vitamine C en ijzer, calcium, zink, vezels en vitamine B.
Zuurkoolschotel met appel en mascarpone
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit recept is voor: 2 porties
Dit heb je nodig
- 500 gr Zuurkool
- 3 el Mascarpone
- 300 gr Zuurkoolspek
- 1 el Rozijnen
- 100 gr oude kaas - geraspt
- Peper
- 1 Appel
- 1 el Peterselie - gedroogd of vers
Zo maak je het
- Was de zuurkool en laat het uitlekken in een zeef of vergiet
- Doe de uitgelekte zuurkool in een pan samen met het zuurkoolspek en vijf eetlepels water
- Verwarm de zuurkool op een laag vuurtje voor 10-15 minuten, giet er tussendoor nog wat warm water bij om uitdrogen te voorkomen
- Schil de appel en snij in schijfjes
- Zodra de zuurkool max 15 minuten op het vuur heeft gestaan en bijna gaar is, zet je het vuur uit
- Haal het spek uit de zuurkool en snijd het in smalle plakjes, laat ondertussen de zuurkool uitlekken
- Doe de uitgelekte zuurkool terug in de pan en roer er drie flinke eetlepels mascarpone en de geraspte oude kaas doorheen
- Roer de appel, rozijnen en peterselie door de zuurkool (gebruik je verse peterselie, snij het dan klein)
- Schep de zuurkool in een ovenschaal en leg het spek erop, zet nog 15 minuten in de oven op 180 graden
Print dit recept
Porties: 2
novemberdag 2019 , brr ..waterkoud buiten en de houtkachel aan.
wat kun je beter eten dan zoiets? heerlijk en dank voor het recept.
blijft een topper.
Manlief is een grote liefhebber van zuurkool ik daarintegen echt niet. In al die jaren dat we getrouwd zijn (ruim 20) heb ik nooit zuurkool klaar gemaakt. Kinderen hadden zuurkool gekocht. Om het weg te gooien ging mij te ver. Ik ben opzoek gegaan naar een recept. Ik kwam jou recept tegen en heb het gemaakt. Ik zette het op tafel met de woorden als ik dit ook niet lekker vind maak ik echt nooit zuurkool… maar dit is een heerlijk recept en zo vind ik idd zuurkool wel lekker…. manlief is helemaal blij. Bedankt voor je recept ook namens manlief
Hoi Brenda,
Super leuk om te lezen dat jullie het allemaal lekker vinden!
Handig om te vermelden hoe warm de oven moet staan.
Inderdaad! 180 graden moet het zijn, ik zet het er gelijk bij :-)
Wat een heerlijk recept! Ik heb de hoeveelheden een beetje aangepast voor 3 personen. 500 gr. zuurkool en er een laagje aardappelschijfjes onder gedaan. Iets minder geraspte kaas zodat het niet te overheersend wordt. Zo hebben we van alle smaken genoten. Als je dit gegeten hebt wil je zuurkool nooit meer op een andere manier eten :-). Bedankt!