Een groene smoothie met noten hebben we al eerder gemaakt. Ik heb dit recept zo genoemd omdat ik het belang van noten in een groene smoothie wil uitleggen. Dit groene smoothie recept is heerlijk vol van smaak en staat snel op tafel.

Vitamines in een groene smoothie met noten

We drinken een groene smoothie omdat ze bomvol vitamines, mineralen en vezels zitten. Dit komt voornamelijk door de grote hoeveelheid groente die ze bevatten. Maar, dat een smoothie veel vitamines bevat wil nog niet zeggen dat je lichaam ze ook kan opnemen. Vitamines en mineralen hebben enzymen, water en vet nodig om opgenomen te kunnen worden in onze darmen.

We kunnen vitamines onderverdelen in twee groepen. De in water oplosbare en de in vet oplosbare. In water oplosbare vitamines kan ons lichaam niet opslaan, een teveel verlaat ons lichaam via de urine. Vet oplosbare vitamines kan ons lichaam wel opslaan. Vocht is bijna altijd voldoende aanwezig voor het opnemen van de in water oplosbare vitamines. Voor de in vet oplosbare vitamines is vet nodig om ze op te nemen. Vet is niet altijd aanwezig in de voedingsmiddelen die we binnenkrijgen.

De volgende voedingsmiddelen zijn in vet oplosbaar: A, D, E en K. Je kunt ze makkelijker onthouden door er het woordje ‘kade’ van de vormen. Deze vitamines worden door de darmen het best opgenomen als ze daar tegelijk aankomen met vet.

De groene smoothie uit dit recept bevat de volgende in vet oplosbare vitaminen:

  • Vitamine A: 245 microgram = 8% ADH
  • Vitamine D: –
  • Vitamine E: 2,4 miligram = 1% ADH
  • Vitamine K: 591 microgram = 450% ADH*

*Voor vitamine K is in Nederland geen ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) vastgesteld. In Amerika wel, hier wordt aangeraden dagelijks minimaal 120 microgram vitamine K binnen te krijgen.

Vet in een groene smoothie met noten

We voegen aan dit recept 30 gram heerlijke vette cashewnoten toe. Deze onverzadigde vetzuren heeft ons lichaam nodig en zorgen er bovendien voor dat de in vet oplosbare vitaminen die ik hierboven beschreven heb opgenomen kunnen worden. Zonder de vetten van de cashewnoten in deze groene smoothie benut je niet alle belangrijke voedingsstoffen. En dat zou zonde zijn. Het is dus verstandig om altijd te zorgen voor een klein beetje vet in de groene smoothie. Mocht dat een keer niet lukken, geen probleem. Het drinken van een groene smoothie zonder een klein beetje vet. Is nog steeds erg gezond. Ze bevatten altijd erg veel vezels en de in water oplosbare vitamines kan ons lichaam altijd opnemen.

Groene smoothie met noten

Groene smoothie met cashewnoten, spinazie en banaan
5 min
5 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 1 porties

Dit heb je nodig

  • 150 gr Spinazie
  • 30 gr Cashewnoten
  • 1 Sinaasappel
  • 1 Banaan

Zo maak je het

  • Pel de banaan en schil de sinaasappel
  • Stop ze samen met de spinazie en de cashewnoten in de blender en mix tot een gladde groene smoothie
Print dit recept
Porties: 1
Door: Sven

Heb je zin in meer groene smoothies recepten? Bekijk onze vele online recepten of bestel ons ‘Het Groene Smoothie Boek’ bij Bol.com.