Een recept voor havermout energy bars speciaal voor sporters.Ā Repen van havermout die een enorme hoeveelheid complexe koolhydraten bevatten. Ideaal voor een sportief weekend of langdurige inspanning. Je kunt de repen handig meenemen. Ze plakken niet en blijven lang goed.

Aankomend weekendĀ staat bij ons het jaarlijkse mountainbinke weekend weer voor de deur. Drie dagen lang knallen door de Belgische Ardennen. Hoe goed je ’s ochtends ook eet, het is met deze dagen vrijwel onmogelijk om voldoende te eten. Gelukkig hebben ‘de meeste van ons’ ook een voorraadje vet waar we uit kunnen putten. Maar, opgeslagen vet als energiebron gebruiken betekent gewicht verliezen.Ā En dat is niet altijd de bedoeling. Dus, speciaal voor de sporter die geen gewichtĀ willen verliezen: Havermout energy bars!

Havermout bevat veel complexe koolhydraten die je lichaam langdurig van energie voorzien. Twee van deze repen in het rugvakje van je fietsshirt en gaan met die banaan. Owja, banaan gebruiken we ook voor deze repen. Banaan bevat complexe maar ook zoetsmakende snelle koolhydraten, die we suikers noemen. Fruitsuikers in dit geval. Ons lichaam kan deze suikers snel opnemen en geven je daardoor snel extra energie. Samen met de havermout een perfecte combinatie.

Het leuke van deze repen is; ze zijn een eitje om te maken. Owja, ei gebruiken we niet voor dit recept. De repen kunnen daardoor vrij lang bewaard worden. We maken de havermout energy bars met slechts vier ingrediƫnten. Havermout, banaan, roomboter en een klein beetje zout. Omdat we de repen van binnen goed droog willen krijgen, bakken we ze twee uur op slechts 100 graden. Dat is best lang, maar als ze in de oven zitten heb je er verder geen omkijken meer naar.

Havermout energy bars

Heerlijke energy bar van havermout voor langdurige energy. Recept voor 4 repen.
50 min
2 uren
2 uren 50 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 140 gr Havermout
  • 2 Banaan
  • 20 Roomboter
  • 1/2 Zout

Zo maak je het

  • Prak de banaan in een ruime kom
  • Smelt de roomboter in de magnetron en meng door de banaan
  • Voeg het zout en de havermout toe en meng goed door elkaar
  • Het moet een vrij droge massa worden (als je het idee hebt dat het te nat is, voeg dan wat extra havermout toe, waarschijnlijk heb je grotere bananen gebruikt dan ik)
  • Vorm van het mengsel een platte koek van ongeveer 8 cm breed en 16 cm lang (ik heb hiervoor een bakblik gebruikt)
  • Laat de koek opstijven in de koelkast voor 30 minuten
  • Verwarm de oven voor op 100 graden
  • Snijd de koek in vier repen en bak ze twee uur op 100 graden
  • Keer de repen na 1 uur om
Print dit recept
Recept: Snack
Keuken: Hollands
Porties: 4
Door: Sven