De dag beginnen met belangrijke vetten uit noten en zuivel, vezels, eiwitten en koolhydraten uit de havermout en yoghurt en een berg belangrijke vitaminen uit spinazie, banaan en sinaasappel. Deze groene ontbijtsmoothie is een goede start van je dag. Door alle belangrijke voedingsstoffen kunnen je lichaam en geest optimaal functioneren. Hierdoor ben je scherp en fit en ga je de dag met energie tegemoet. 

Vitaminen, mineralen, vetten en eiwitten. Én koolhydraten

Ik sprak laatst een marathonloper in de aanloop naar de Rotterdam Marathon. We kregen het over voeding en voorbereiding. Hij vertelde me dat hij een jaar eerder de marathon niet kon lopen omdat hij een stevige verkoudheid te pakken had. Hij hoopte daar dit jaar geen last van te krijgen. Ik vroeg hem naar zijn voeding en hij vertelde me dat hij zich nu (een week voor de marathon) alleen bezighoudt met koolhydraatstapelen. Koolhydraatstapelen is een methode die er voor zorgt dat de spieren en de lever meer glycogeen kunnen opslaan. Glycogeen is een brandstof voor de spieren die gemaakt wordt uit glucose (suiker/koolhydraten). Wat mij zo verbaasde is dat hij niet bezig was met het binnenkrijgen van voldoende vitaminen, mineralen, vetten en eiwitten. Zijn focus lag volledig op energie.

Wat vaak vergeten wordt, is dat die energie niet zomaar vrijkomt in het lichaam. Het vrijmaken van energie is een complex biochemisch proces waar vele factoren bijdragen aan een optimaal verloop. Ik gaf hem het voorbeeld van een motor die in een auto zit. Wat heb je nodig om een motor te laten draaien? Brandstof, uiteraard. Maar om die motor soepel en lang te laten draaien zijn koelvloeistof en olie nodig. Met alleen benzine draait de motor na een paar kilometer in de soep. En zo werkt het ook in ons lichaam. Als we te veel kijken naar de energieleverancier en niet naar de stofjes die helpen om de energie vrij te maken en je lichaam optimaal laten functioneren, dan daalt onze weerstand en worden we vatbaar voor bacteriën. Krijgen we sneller last van kramp en hebben we het gevoel weinig energie te hebben.

Zeker in de laatste trainingsweken als er 80 tot 100km per week op het programma staat, is het belangrijk om vooral voldoende vitaminen, mineralen, goede vetten en eiwitten binnen te krijgen. Met die brandstof komt het wel goed. De meeste van ons hebben immers een prachtig laagje vet om ons lichaam dat per gram 9 calorieën levert.

Ik vraag mij ook wel eens af waarom we zo focussen op het verbranden van koolhydraten als we zo’n haast onuitputtelijke bron aan energie om ons lichaam dragen. Kunnen we niet veel beter ons lichaam stimuleren om vet te gebruiken als energiebron in plaatst van koolhydraatstapelen?

Groene ontbijtsmoothie met havermout

Begin de dag met veel goede voedingsstoffen
5 min
5 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 400 ml Yoghurt - volle
  • 2 Sinaasappels
  • 2 Bananen
  • 200 gr Spinazie
  • 100 gr Havermout
  • 30 gr Amandelen

Zo maak je het

  • Schil de sinaasappel, pel de banaan en was de spinazie
  • Stop alles in de blender en mix tot een gladde smoothie
Print dit recept
Recept: Ontbijt
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven