Gezond soep recept met avocado, soep recept met pompoen, recepten voor soep met prei of soep recepten met gember. Dit is zomaar een greep uit de vele gezonde mogelijkheden voor soep recepten. Wat centraal staat voor een gezond soep recept van Voedzaam & Snel: zo veel mogelijk verse groente

De basis van een gezond soep recept

Een soep is vloeibaar en moet te eten zijn met een lepel. Vocht is daarom het hoofdingrediënt van ieder soeprecept. We gebruiken meestal water, maar je kunt ook vocht toevoegen in de vorm van bijvoorbeeld kokosmelk. Naast vocht zijn er smaakmakers nodig. Dit kunnen peper en zout zijn als basis, maar we gebruiken ook regelmatig een bouillon. Omdat veel bouillons additieven bevatten zoals suiker en smaakversterkers, is het de moeite waard om op zoek te gaan naar biologische bouillonpoeder zonder vervelende toevoegingen. Die vind je meestal in gezondheidswinkels zoals de Tuinen en Gezond & Welzijn.

Groente in soep

De volgende stap is een groente kiezen. Dit kan er eentje zijn, maar je kunt natuurlijk ook meerdere groentesoorten met elkaar combineren. Bekijk hoe lang een groente nodig heeft om gaar te koken en je weet hoe lang je soep moet koken. Naast de groente kun je verse kruiden zoals peterselie, basilicum of tijm toevoegen. Het belangrijkste van je soeprecept is proeven! Als de soep flauw is, kun je altijd een beetje zeezout toevoegen.

Gepureerde soep

Sommige soepen zijn lekkerder als je ze pureert en ze zien er soms ook smakelijker uit. Zoals bijvoorbeeld bij broccoli of aubergine. Een soep pureren zorgt soms ook meer voor een soepbeleving en je kunt de soep wat dikker later als je hem pureert. Soep pureren gaat heel eenvoudig met een staafmixer. Haal de pan van het vuur, zet hem op een onderzetter op het aanrecht. Houd de pan met de ene hand vast met behulp van een ovenwant of een pannenlap en pureer de soep met je andere hand met een staafmixer. Je kunt de soep ook overgooien in een blender en de soep zo pureren, maar dat geeft iets meer afwas.

Soep met vis of vlees

Je kunt ook vis of vlees aan je soeprecept toevoegen. Die pureer je meestal niet mee! Gehaktballen in je soep zijn een klassieker en erg lekker. Wij vinden rundergehaktballen het lekkerst met vleeskruiden, een eitje en een klein beetje paneermeel (koop een variant zonder suiker!). Paneermeel voegt voor je gezondheid niet veel toe, maar het maakt de ballen in combinatie met ei super lekker en sappig. Reepjes kipfilet zijn ook een optie voor je soeprecept, die kun je rauw toevoegen en gaar laten koken. Maar denk ook aan stukjes vis! Die kun je gaar laten koken in je soep, zoals kabeljauw, maar je kunt bijvoorbeeld ook reepjes gerookte zalm toevoegen.

7x gezond soep recept

We hebben onze 7 lekkerste en gezonde soep recepten voor je verzameld:

1. Tomatensoep met basilicum

Tomatensoep met basilicum

2. Pastinaak-wortelsoep

Pastinaak-Wortelsoep

3. Aubergine soep

Aubergine soep

4. Knolselderijsoep

knolselderijsoep

5. Gembersoep met kabeljauw

Gembersoep met kabeljauw

6. Pittige garnalensoep

pittige garnalensoep

7. Stevige erwtensoep van verse groenten

Stevige erwtensoep van verse groenten

Eet smakelijk!