Toen ik nog in verwachting was van onze dochter, wist ik al dat ik iets anders dan beschuit met muisjes wilde maken voor de kraamvisite. Muisjes eten we zelf nooit, ik vind ze niet lekker en ze zijn alles behalve voedzaam. Ik zocht online voor een alternatief voor beschuit met muisjes en vond wel kraamhapjes ideeĆ«n, maar wie heeft er nu vlak na een bevalling tijd, energie en zin om lollypops te maken of cakejes te bakken? uhmmm… dat dacht ik ook.

Mijn alternatief voor beschuit met muisjes moest dus simpel en snel zijn: ook de kraamhulp moest het even snel klaar kunnen maken. En omdat je (meestal) niet weet wanneer de bevalling begint, wil je de basis vast in huis hebben. Ik kwam uit bij volkoren beschuit, dat kun je van te voren inslaan en is al beter dat het standaard witte beschuit. Volkoren beschuitjes bevatten tenminste wat vezels en die kun je zelf ook wel gebruiken. En dan de topping: fruit! Voor ons meisje kwam ik uit bij aardbeien, de rode kleur vond ik ook nog eens stoerder dan de mierzoete roze muisjes. En voor een jongen kun je bramen of blauwe bessen gebruiken. Ook een stoerder donkerblauw, bijna zwart, in plaats van poezelig lichtblauw. Het fruit is dan nog wel een last-minute aankoop. Toen de weeƫn begonnen, liet ik mijn stiefmoeder snel nog even een doosje aardbeien halen. Natuurlijk kun je de eerste kraamvisite ook vragen een doosje voor je mee te nemen, dit is toch vaak naaste familie en dan kan je partner lekker bij jou en de kleine blijven.

Waarom beschuit met muisjes bij een geboorte?

Waarom eten we beschuit met muisjes bij een geboorte? Het is zo’n gewoonte waar iedereen gewoon maar aan meedoet. Zo’n ongeschreven regel, ‘want het hoort zo’. Ik vind het dan juist wel leuk om het lekker anders te doen, en zo’n jarenlange regel lekker te doorbreken. Het is dus een gewoonte, een traditie. En waarom dan anijsjes op beschuit? Vroeger werd anijs geadviseerd, omdat het gunstig zou zijn voor de borstvoeding. Ook nu wordt dat nog gedacht, maar aan de andere kant wordt weer afgeraden om teveel anijs te eten, want dat zou weer krampjes kunnen veroorzaken bij de baby. Echter lees je ook weer dat krampjes een gevolg zijn van de ontwikkeling van de darmen en dat dat er gewoon bijhoort (als je de fles geeft kan ingeslikte lucht ook nog voor krampjes zorgen). Daarbij kun je je afvragen: hoeveel anijs krijg ik binnen met dat beschuitje en hoeveel suiker?

Al in de middeleeuwen werd een geboorte gevierd: moeder en kind hadden het overleefd! Daar werd een zoete traktatie bij gegeten. Wanneer dit beschuit met muisjes is geworden, kan ik niet goed vinden. Wel was beschuit vroeger een luxeproduct, dat je alleen bij speciale gelegenheden at. Tegenwoordig zou het juist anders zijn: met samengestelde gezinnen en een rijk sociaal leven hebben we vaak zoveel kraamvisite, dat je eerder zou willen bezuinigen op de geboortetraktatie dan het meest luxe product in huis halen. Stel je voor: toastjes met kaviaar XD

Alternatief voor beschuit met muisjes

Een simpel, snel en verantwoord alternatief voor beschuit met muisjes
5 min
5 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: porties

Dit heb je nodig

  • Volkorenbeschuit
  • Aardbeien - voor een meisje
  • Bramen of bosbessen - voor een jongen

Zo maak je het

  • Verwijder het kroontje van de aardbeien en snijd ze in plakjes, beleg het volkorenbeschuit ermee
  • Bramen kun je doormidden snijden, bosbessen gaan gewoon op het beschuit met een beetje boter, anders rollen ze er vanaf :-)
Print dit recept
Recept: Kraamsnack
Keuken: Hollands
Door: Jennifer