Haring is een heerlijk, voedzaam en vet visje. Door haring te combineren met frisse appel en iets ui-achtigs, zoals in dit haring toast recept, radijs, krijg je een heerlijke en voedzame snack. Doordat de haring onderdeel is van een combinatie aan smaken, komt hij niet alleen goed tot zijn recht, de haring is minder duidelijk aanwezig en daardoor ook lekker voor de niet hardcore haringfan. En dat is toch fijn, want haring zit boordevol gezonde stofjes!

Persoonlijk vind ik dit haring toast recept perfect om op een ander moment van de dag dit lekkere voedzame visje te kunnen gebruiken. Ideaal voor op een verjaardag of als klein tussendoortje, zelfs als licht voorgerecht is deze haring toast goed geschikt! Ik smul ervan. Maar lang niet iedereen. Zo ken ik wel een paar mensen die zeggen geen vis te lusten. Hoe komt dat toch?

Haringtoast appel radijs 3

Waarom lusten mensen geen vis?

Hoe komt het toch eigenlijk dat er best veel mensen zijn die geen vis zeggen te lusten? Vette vis bevat goede vetzuren, die belangrijk zijn voor een gezond en optimaal functionerend lichaam. Ze beschermen tegen hart- en vaatziekten en zijn onder andere heel belangrijk voor je hersenen (en voor de ontwikkeling van de hersenen van een baby in je buik …).

Als je als kind kennis maakt met veel verschillende smaken, dan is de kans groot dat je die later ook kunt waarderen. Hier kun je al mee beginnen als de baby in de buik groeit: smaken die baby’s via het vruchtwater meekrijgen, blijken ze later vaker te waarderen. Ik eet overigens gewoon haring nu ik zwanger ben. Maar dan wel vers gesneden haring van onze lokale visboer! In voorverpakte haring in de supermarkt kan namelijk de listeria bacterie voorkomen. Verder kun je beter niet te vaak vette vis eten, in verband met zware metalen die vette vis kan bevatten. Ik koop de haring dus alleen vers bij de visboer en zal het niet in een restaurant bestellen. Misschien denk je nu: maar haring is toch rauw? De haring in Nederland wordt gekaakt, gezouten en verplicht ingevroren om parasieten te doden. Maar iedereen moet die keus natuurlijk voor zichzelf maken. Je kunt er ook altijd voor kiezen om de vis eerst goed te verhitten. Maar dan smaken deze haring toastjes wel heel anders ;-)

Als je ouders geen vis aten en je dit als kind niet hebt leren eten, is de kans groter dat je het als volwassene ook niet lekker vindt. Zonde! Wat kan ik genieten van lekker eten en wat ben ik blij dat ik vrijwel alles lus! Ik blijf ook nieuwe dingen proeven. Het blijkt dat de afkeer van bepaalde voedingsmiddelen vaker psychisch dan lichamelijk is. De structuur bijvoorbeeld kan een groot verschil maken van hoe je bepaald eten ‘ervaart’.  Maar, je smaak blijft veranderen als je ouder wordt. Het is het dus zeker waard om zo nu en dan weer eens iets te proeven dat je dacht niet te lusten. En dit gaat makkelijker als je het soort eten combineert met andere smaken, zoals bij deze haring toast. En wees dan vooral niet vastberaden dat je dit ’toch niet lekker zult vinden’. Want dan kan je psyche wel eens winnen van je lichaam. Da’s toch zonde. :-)

Haringtoast appel radijs 2

Haring toast met appel en radijs

Een heerlijke gezonde snack: haring toast met appel & radijs!
15 min
15 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 8 porties

Dit heb je nodig

 • 4 Haring
 • 2 Appels
 • 3 Radijsjes
 • 2 takjes Peterselie - vers
 • 8 tl Crème fraîche

Zo maak je het

 • Was de radijsjes en snijd ze in dunne plakjes (met een mandoline)
 • Was de peterselie en pluk er mooie blaadjes van
 • Was de appels en snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis
 • Snijd een klein stukje van de onderkant van de appelpartjes, zodat ze niet meer wegrollen
 • Leg de appelpartjes op een plankje of bord en smeer op elk partje een theelepel crème fraîche
 • Verwijder de staartjes van de haring en snijd het visvlees op lengte van de appelpartjes, kleine restjes kun je opeten ;-)
 • Leg op ieder appelstukje een stuk haring, een paar plakjes radijs en een blaadje peterselie
Print dit recept
Recept: gezonde snack
Keuken: Hollands
Porties: 8
Door: Jennifer