Wij zijn gek op bonen, we gooien ze echt overal doorheen. Van salade, tot soep en van smeersel tot curry. En niet zonder reden natuurlijk. Bonen zijn heel erg gezond. Deze veelzijdige peulvruchten zijn een bron van eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Tijd om onze 5 lekkerste recepten met bonen op een rijtje te zetten.

Gezond eten met bonen

Gezond eten hoeft niet veel tijd te kosten. Bonen zijn hier het perfecte voorbeeld van. Ze horen thuis in een gezond voedingspatroon en zouden een paar keer per week onderdeel moeten uitmaken van je menu. Bonen hebben een positief effect op het LDL cholesterol gehalte. Ze helpen dit verlagen. En dat is positief. LDL cholesterol is slecht cholesterol dat makkelijk vastplakt aan de binnenkant van de vaatwanden waardoor aderverkalking kan ontstaan met allerlei nare hart- en vaatziekten tot gevolg. Naast gezond eten is ook beweging erg belangrijk om je cholesterolwaarden op het juiste niveau te houden. Na het sporten dus een stevige salade met bonen erbij en je lichaam zal je dankbaar zijn. En niet alleen omdat bonen het cholesterol helpen verlagen. Bonen zijn ook rijk aan eiwitten. En ook die zijn hard nodig na het sporten. Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam en zijn nodig voor een snel herstel.

Makkelijk bonen erbij

Het fijne aan bonen vind ik dat ze zich zo makkelijk overal mee laten combineren. Het wordt nog eenvoudiger met de nieuwe stazak van HAK. Waar je eerst je bonen moest afspoelen is dat met de stazak niet meer nodig. Er zit bijna geen vocht bij waardoor je de bonen direct uit zak overal bij kunt doen. Ideaal, en helemaal super handig als je een salade mee naar je werk wilt nemen. Thuis bereid je de salade voor en op je werk gooi je de bonen erbij die dan nog lekker knapperig zijn. Smullen maar! Mijn absolute favoriet voor door mijn salade is de kikkererwt.

Welke boon gooi jij het liefst door je salade? Laat het ons weten!

5 inspiratierecepten met bonen

Hieronder vind je onze 5 lekkerste recepten met bonen. Speciaal geselecteerd voor de echte liefhebber die snel een gezond gerecht op tafel wil zetten.

Recept 1: Gevulde courgette met bonen en ansjovis

Met een mix van kikkererwten en rode bonen vullen we deze bootjes van courgette. We maken het gerecht af met wat geraspte kaas. Dit gerecht kost wat meer tijd, maar omdat het vooral in de oven staat ben je er zelf niet veel tijd aan kwijt.

Naar recept …

 

Recept 2: Muffins van kikkererwten

Bonen in een recept? Ja echt het kan! Deze toppers moet je echt geproefd hebben. we vervangen in dit recept het meel door kikkererwten waardoor de muffins ineens een stuk verantwoorder zijn dan gewonen muffins. We maken ze verder met banaan en cacaonibs. Een heerlijke combinatie. Echt even proeven hoor!

Naar recept …

Recept 3: Vegetarische linzen spaghetti

Spaghetti is altijd vegetarisch, we bedoelen eigenlijk ‘spaghetti met vegetarische pastasaus’. Proeven is geloven! Je zal versteld staan van de smaak van dit gerecht. Pastasaus met gehakt is lekker, maar dit is absoluut het beste vegetarische alternatief. Het gerecht maken we helemaal af met Parmezaanse kaas.

Naar recept …

Recept 4: Curry met witte bonen

Curry’s lenen zich bijna net zo goed voor bonen als een salade. Door de neutrale smaak van de witte boon voegen ze in dit recept niet veel smaak toe, maar uiteraard wel de vitaminen en mineralen. Curry met bonen erbij moet je echt eens geproefd hebben.

Naar recept …

Recept 5: De bonenburger

Voor als je het echt even helemaal anders wilt doen: De bonenburger. Super leuk om te maken en heerlijk van smaak. Het is wel even vogelen dus maak dit recept niet als je haast hebt.

Naar recept …