Vegetarische hamburger maken? Dit is het makkelijkste vegetarische hamburger recept dat er is. In veel recepten worden kikkererwten gebruikt, voor dit recept gebruiken we rode kidneybonen, mais en havermout. Meer niet! En wat vleeskruiden.

Vegetarische hamburger met groente

Om dagelijks aan meer groente te komen, vinden we het een uitdaging om op verschillende manieren groenten te verwerken in recepten. Zo ook dit recept voor vegetarische hamburgers. Althans, dat dachten we. Want kidneybonen en mais zijn helemaal geen groente, maar bevatten wel veel voedingsstoffen. Kidneybonen zijn peulvruchten. Sommige peulvruchten worden tot groentes gerekend, zoals erwten, maar kidneybonen niet. Mais is een graan en behoort tot de grassen. Eigenlijk bevat deze vegetarische hamburger dus helemaal geen groente. Maar gezond is hij wel. Kidneybonen of nierbonen bevatten veel magnesium dat nodig is voor een goede werking van je zenuwstelsel. Mensen die lijden aan stress kunnen baat hebben bij het binnenkrijgen van meer magnesium. Het helpt om te ontspannen en zenuwprikkels door te geven. Daarnaast is magnesium nodig voor de opbouw van bot en spierweefsel.

Recept vegetarische hamburger

Recept voor vegetarische hamburgers

Ik heb het in de inleiding al gezegd: Dit is het makkelijkste vegetarische hamburger recept dat je kunt vinden. En de hamburgers zijn nog lekker ook. Alle ingrediënten gaan de keukenmachine in, inclusief de havermout en de vleeskruiden. Alles vermalen tot een mooi deeg en vervolgens in vier gelijke hamburgers verdelen op de bakplaat. De hamburgers blijven van binnen lekker sappig en worden mooi krokant van buiten. Je kunt er verder mee doen wat je wil. Als de vegetarische hamburgers in de oven zitten, heb je alle tijd om wat anders voor erbij te maken.

De vegetarische hamburger foto

Niet alleen in het bedenken, het maken en het uitwerken van een recept gaat tijd zitten, maar ook het maken van de foto kan soms veel tijd in beslag nemen. Er werd mij laatst gevraagd om eens een foto te maken van de opstelling die ik gebruik om te fotograferen. Bij deze dus ;-) Voor de foto van de vegetarische hamburger heb ik verschillende reflectoren en schaduwvellen gebruikt om de juiste sfeer in de belichting te krijgen. Hieronder zie je hoe dat er uit zag.

Vegetarische hamburger

Na het maken van de foto is de afbeelding nog niet klaar. De foto komt binnen op de computer in Adobe Lightroom. Hier wordt de belichting, witbalans en uitsnede aangepast. Vervolgens gaat de foto naar Adobe Photoshop als er geretoucheerd moet worden, ook teksten worden met Photoshop in de afbeelding geplaatst. De onbewerkte foto ziet er zo uit:

Vegetarische hamburgers

En na Lightroom en Photoshop is dit het eindresultaat:

Vegetarische hamburger

Recept vegetarische hamburger

10 min
40 min
50 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 250 gr Rode kidneybonen
  • 140 gr Mais
  • 20 gr Havermout
  • 2 tl Vleeskruiden

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Laat de de mais uitlekken in een vergiet
  • Spoel de rode kidneybonen af onder water en laat ze ook uitlekken
  • Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en vermaal totdat je een mooi beslag hebt (er mogen wel wat grove stukjes in zitten)
  • Verdeel het beslag in vier porties, draai er ballen van en duw deze plat op de bakplaat
  • Bak de vegetarische hamburgers 20 minuten op 180 graden, keer ze om met een spatel en bak ze nog 20 minuten
Print dit recept
Recept: Avondmaaltijd, Bijgerecht
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Sven