Sporten en actief bezig zijn, daar houden wij van! Hardlopen, wielrennen, zwemmen, mountainbiken, wintersport, Crossfit, schaatsen, we vinden het allemaal even leuk om te doen. Regelmatig sporten en een gezond voedingspatroon zorgen er bij ons voor dat we ons fit en gezond blijven voelen.

Malloot van de Mont Ventoux

Over een aantal weken gaan we de Malloot van de Mont Ventoux fietsen. Deze fietstocht houdt in dat we op een dag de Mont Ventoux (een 1912 meter hoge berg) van drie kanten beklimmen en afdalen op de racefiets. De lengte van deze tocht bedraagt 137 km en in totaal klimmen we 4332 meter. Poe … Dat gaat nog een hele klus worden. Naar schatting zijn we ongeveer acht uur aan het fietsen waarvan de beklimmingen het meest intensief zullen zijn.

Inspanning vs. energie

Bij zo’n langdurige inspanning is de hoeveelheid energie die ons lichaam nodig heeft enorm. Voeding is naast de lichamelijke voorbereiding het belangrijkste onderdeel om te slagen. Bij korte inspanningen zijn wij voorstander om gebruikt te maken van onze eigen energievoorraad in de vorm van glucose in de spieren, glycogeen in de lever en vet. Helaas zijn deze energievoorraden niet toereikend genoeg voor een inspanning van acht uur lang. We zullen energie moeten binnenkrijgen. En wel in de vorm van koolhydraten. Voor een inspanning als deze levert vet na het opraken van de glycogeenvoorraden simpelweg te traag energie om aan de grote vraag van de spieren te voldoen. En dus moeten we de bloedsuikerspiegel gaan verhogen met glucose uit koolhydraten om vroegtijdige verzuring te voorkomen.

Koolhydraten kan je op verschillende manieren binnenkrijgen. Geraffineerde suiker heeft absoluut niet onze voorkeur. We kiezen daarom voor natuurlijke suikers uit gedroogd fruit. Gedroogd fruit heeft als voordeel dat het naast de suikers/koolhydraten, veel vezels en vitamines bevat. Beiden stoffen zijn belangrijk om de energie zo goed mogelijk vrij te laten komen.

Sportrepen van gedroogd fruit

We verwerken het gedroogde fruit in sportrepen met noten. Noten zijn tevens een leverancier van belangrijke vitamines en mineralen die een rol spelen bij de energiehuishouding in ons lichaam. De sportrepen zijn super simpel om te maken en ze leveren de benodigde energie voor een langdurige inspanning. Je hebt er alleen een keukenmachine voor nodig. Omdat er geen rauwe ingrediënten gebruikt worden, zijn de repen perfect houdbaar en kunnen ze tijdens lange fietstochten makkelijk meegenomen worden. Wikkel ze in een stukje bakpapier en doe er een elastiekje omheen. Zo kan je ze prima in het rugvakje van je fietsshirt meenemen. Op naar de Mont Ventoux!

Sportrepen maken van gedroogd fruit en noten

Boordevol energie, gemaakt van dadels, noten en vijgen
20 min
20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 13 porties

Dit heb je nodig

 • 200 gr Dadel - verse dadels
 • 150 gr Gedroogde vijgen
 • 50 gr Amandelen - ongezouten
 • 80 gr Walnoten - ongezouten

Zo maak je het

 • Vermaal de walnoten en amandelen in kleine stukjes met een keukenmachine
 • Ontpit de dadels en verwijder de steeltjes van de vijgen, vermaal ze in de keukenmachine totdat er een plakkerige bal ontstaat
 • Kneed de nootstukjes door de plakkerige bal heen totdat alles gelijkmatig verdeeld is
 • Leg een blaadje bakpapier in een cakeblik, leg het mengsel erin, vouw de randen bakpapier naar binnen en verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem, druk goed aan
 • Haal de plak met het bakpapier uit het cakeblik en snijd met een mes in repen
 • Leg de repen in een afsluitbaar bakje en laat even uitharden in de koelkast
 • Je kan de repen 2 weken bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje (of misschien wel langer, maar dan zijn ze vast al opgegeten!)
Print dit recept
Recept: Snacks
Keuken: Hollands
Porties: 13
Door: Sven