Ola chicas y chicos! Hebben jullie ook al zin in de zomer? Met een tapas feestje waan je je zo in tropische sferen. In deze blog geef ik je tips hoe je een tapas feestje kan organiseren. Met daarbij voldoende keus uit 34 heerlijke en gezonde tapas recepten. En ik vertel je waar mijn liefde voor tapas vandaan komt.

Nog voordat ik kon lopen, kroop ik op een camping in Blanes vrolijk rond. Alhoewel ik me dit niet meer kan herinneren, is hier misschien wel de basis gelegd voor mijn liefde voor de Spaanse Costa. Mijn ouders gingen scheiden en de eerste keer dat ik in Spanje liep, was op mijn 9e.

Ik weet nog zo goed dat mijn broer na een dagje strand diep in slaap in zijn bed lag. De ventilator deed zijn best om voor verkoeling te zorgen en ik lag wakker in bed. Mijn moeder (op dat moment zwanger van mijn broertje en waarschijnlijk last van een honger attack) stelde voor om samen nog even iets lekkers te eten op de boulevard. Zaten we daar op een warme Spaanse zomeravond te smullen van een spiesje met vlees. Ik voelde me ongelofelijk stoer dat ik zo laat nog op pad mocht en dat mijn grote broer in bed lag.

Jennifer in Spanje

Op mijn 15e was het weer zover. Dit keer ging ik met mijn vader, stiefmoeder, zusje en broertje terug richting de Costa. Net uitgemaakt met mijn toenmalige vriendje, ging ik een heerlijke 5 weken tegemoet. Samen met mijn zusje naar de disco op de camping en zo laat mogelijk naar ‘huis’.

Het jaar erop was het dik aan met mijn nieuwe vriendje: Sven. En hij moest natuurlijk mee. Voor het eerst met een eigen tentje, op een eigen plekje. Sindsdien blijven we terugkomen naar deze heerlijke plek. En een van de dingen die dit zo lekker maken zijn tapas! Rond een uur of vier begint happy hour, waarin olijven, aioli en Manchego van de markt niet kunnen ontbreken.

Tapas maken

De ultieme voorpret en napret van de zomervakantie is voor mij het organiseren van een tapas feestje. Ik stal diverse kleine hapjes, smeersels en kaasjes uit op tafel. Gezellig Spaans muziekje erbij en het feestje kan beginnen!

Tips voor het organiseren van een tapas feestje

  1. Maak het jezelf niet te moeilijk. Kies maximaal drie gerechtjes die je niet eerder hebt gemaakt of waar je iets meer tijd in moet stoppen
  2. Een leuke aankleding is het halve werk. Bij de Xenos hebben ze leuke gekleurde schaaltjes. Houten prikkertje of Spaanse vlaggetjes. Het mag best een ratjetoe zijn.
  3. Zet Spaanse muziek op! Buena Vista Social Club, Café Quijano, of mijn cheesy ‘Zin in Spanje‘ playlist
  4. Maak je gerechten van te voren klaar. Want als iedereen er is wil je lekker mee kunnen kletsen
  5. Als je echt uit wil pakken, dan maak je er een thema feestje van. Dresscode = Spaans! Een rode bloem in je haren, flamencojurk of Ibiza style.
  6. Verseer je kamer met rode en gele slingers, ballonnen etc.
  7. Zet de makkelijke basics ook op tafel: olijven, aioli, manchego kaas, gedroogde worst (iets minder gezond ertussen mag wel hoor)
  8. Schuif de bank aan de kant en zet géén extra stoelen neer, maar een statafel. Zo krijg je geen kring, maar staat iedereen in groepjes.
  9. Verdeel je hapjes over de ruimte: iets op de statafel, een kaasplank op het aanrecht, gebruik desnoods de vensterbank als bijzettafel!
  10. Plak sticky notes op je koelkast/koelbox/voorraadkast waarop je aangeeft waar je gasten glazen en een refill kunnen pakken. Dan ben je niet de hele avond bezig met iedereen van drankjes voorzien. Met briefjes leg je er de nadruk op dat het okay is om je thuis te voelen en de kast open te trekken.

34x gezonde tapas recepten

Al deze tapas recepten zijn voedzaam. Maar ze zijn niet allemaal typisch Spaans. Er zijn nog veel meer landen waar ze gek zijn op kleine hapjes. De Grieken noemen het mezes, in Portugal gaan de hapjes over de toonbank onder de naam petiscos, in Rusland noem je ze Zakoeski en in Turkije mezze.

verantwoorde tapas

Aioli van gepofte knoflook, antipasti spiesjes, knoflookgamba’s, guacamole en zoete aardappel crostini’s. Deze tafel is om van te smullen! In deze blog vind je de recepten voor deze heerlijke tapas. Daarnaast lees je er ook nog hoe je de basics ‘pan con tomate’ en de lekkerste gemarineerde olijven op tafel zet.

14 recepten voor spreads

Wat is een tapas feestje zonder een lekkere homemade spread? In deze blog kun je kiezen uit 14 verschillende homemade spreads. Van spinazie pesto tot baba ganoush en een verrukkelijke pompoen spread.

Asperges in bladerdeeg
Asperges in bladerdeeg met brie en honing

Vervolg – gezonde tapas recepten

Hieronder vind je een lijstje van nog meer inspiratie voor je tapas feestje. De gegrilde groene pepertjes doen me denken aan de tijd dat we samen in een Grieks restaurant werkten. Daar aten we ze graag, dippend in de tzatziki.

Semi-gedroogde tomaatjes
Komkommer-feta torentjes
Wrap rolletjes
Homemade tortilla chips
Vegan gehaktballetjes
Zalmrolletjes in bladerdeeg
Gegrilde groene pepertjes
Groene asperges met parmaham
Gehaktballetjes met spruiten spiesjes
Asperges in bladerdeeg met brie en honing
Spinazie-feta rolletjes
Geroosterde radijsjes
Bladerdeeghapjes met zalm
Spinazie-kaas balletjes

borek recept turkse spinazie feta rolletjes
Spinazie-feta rolletjes