Broccoli eten we meestal warm in een avondgerecht. Maar wist je dat je broccoli ook erg goed koud kunt eten. Bijvoorbeeld in deze lekkere salade? Door de broccoli kort te stomen wordt hij wat zachter maar behoudt hij wel een bite waardoor hij in een salade lekker knapperig blijft.

Stomen van groente

Het is onderzocht dat gestoomde groente de meeste voedingsstoffen behouden. Daarna koken, en als laatste bakken/grillen. Broccoli helemaal rauw eten kan ook, maar door de toch wat harde structuur moet je flink je best doen. Wat zachter vind ik de broccoli lekkerder. Door het stomen of verwarmen van groenten breek je de cellulose open. Cellulose zijn structuurhoudende vezels die groenten en planten hun vorm geven.

Planten halen energie uit een combinatie van koolstofdioxide, water en licht. Ze zetten dit om in glucose en zuurstof. De zuurstof is een restproduct en wordt door de plant niet verder gebruikt. De glucose gebruikt de plant voor het maken van cellulose.

Ik vind het altijd bijzonder om te bedenken dat de stofwisseling van planten en mensen zo mooi op elkaar aansluiten. Koolstofdioxide ademen wij uit, dit is ons restproduct dat vrijkomt bij de stofwisseling. Planten gebruiken koolstofdioxide voor hun stofwisseling en vormen zuurstof als restproduct.

Terug naar de groente, die we stomen.

Hoe stoom je groente

Deze vraag krijgen we regelmatig. Er wordt soms gedacht dat er enorm ingewikkelde huishoudelijke apparaten nodig zijn om je groente te kunnen stomen. Dat kan. Er zijn hele mooie stoomovens verkrijgbaar, losse stoomapparaten, etc. Ik beschik niet over die luxe. Als ik mijn groente stoom dan zet ik een pan op het vuur met een laagje kokend water. Daar plaatst ik een rvs vergiet boven, met daarop het deksel van de pan. Werkt geweldig!

Broccolisalade met cashewnoten en spek

Super gezonde salade met gestoomde broccoli, een heerlijke combinatie!
5 min
10 min
15 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 400 gr Broccoli
  • 6 plakjes Ontbijtspek
  • 100 gr Cashewnoten - ongezouten
  • 1/2 Rode ui
  • 3 el Olijfolie - extra vergine
  • Peper - naar smaak

Zo maak je het

  • Snijd of breek de broccoli in kleine roosjes, stoom deze 5 minuten en laat afkoelen
  • Bak ondertussen de plakken ontbijtspek uit en laat uitlekken
  • Doe de broccoli in een ruime kom
  • Snijd de ontbijtspek in reepjes en voeg toe samen met de cashewnoten
  • Snipper de rode ui en voeg ook toe
  • Schenk er een flinke scheut olijfolie overheen, hussel door elkaar en breng op smaak met zout en peper
Print dit recept
Recept: lunch
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven