Ik had zin in fruit: veel, sappig, geurend, zoet, rijp fruit. En dan krijg je dit: een rijkgevulde fruitsalade. Deze fruitsalade is heerlijk als lichte lunch, als salade voor bij het avondeten of een BBQ. Er gaan watermeloen, honingmeloen, aardbeien, bramen en avocado in, maar in principe kun je variëren met het fruit dat voorhanden is. Als het fruit maar lekker rijp is!

De dressing voor deze fruitsalade is simpel en toch bijzonder: verse gember en extra vergine olijfolie. Deze twee ingrediënten voegen een flinke portie gezonde stofjes toe. Extra vergine olijfolie zouden we allemaal regelmatig koud moeten eten. Het bevat superveel antioxidanten en het is ook nog eens heel lekker. En wist je dat er ongelofelijk veel verschillende smaken zijn? Tip: koop eens drie verschillende flessen extra vergine olijfolie, giet een beetje van de olie in drie schaaltjes en doop er kleine stukjes vers brood in. Voeg eventueel wat peper en zout toe. Zo heb je je eigen olijfolie proeverij :-)

De geschiedenis van fruit

Als je in de supermarkt of op de markt kijkt, is er een groot aanbod van verschillende soorten fruit. Exotisch fruit en perfect gevormd fruit. Iets dat er vroeger niet was. In de prehistorie groeiden er in Europa diverse soorten bessen, aardbeien en pruimen in het wild. Toen liep je nog naar een struik om je fruitsalade bij elkaar te plukken. De Romeinen begonnen met het introduceren van fruitsoorten uit andere gebieden. In de loop der jaren zijn fruitsoorten veranderd en verdwenen, doordat ze bijvoorbeeld niet bestand waren tegen bepaalde ziektes, of doordat we ze simpelweg niet meer zijn gaan kweken.

In de tijd van de ontdekkingsreizen kwamen meer exotische soorten fruit onze kant op, zoals de avocado in de salade van dit recept. Op dit moment ongelofelijk populair. Ik weet nog goed dat we avocado aten en dat familie vroeg wat dan precies was, wat je ermee kon. Dat is tegenwoordig wel anders. Sven heeft er nu zelfs even genoeg van. Ken je dat, dat je een tijdje ineens helemaal geen trek hebt in iets dat je daarvoor een hele tijd regelmatig at? Je smaak kan veranderen en in bepaalde levensfasen kun je trek krijgen in andere dingen. Zoals tijdens een zwangerschap. Zou dit ook bij kersverse vaders gebeuren?

Fruitsalade met verse gember

Een zomerse fruitsalade met een dressing van gember en extra vergine olijfolie
5 min
5 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

 • 1/4 watermeloen
 • 1/2 honingmeloen
 • 200 gr aardbeien
 • 100 gr bramen
 • 1 avocado
 • 20 gr pijnboompitten
 • 10 gr gember - vers
 • 3 el olijfolie - extra vergine

Zo maak je het

 • Snijd het vruchtvlees van de meloenen in blokjes, verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze doormidden
 • Snijd de avocado doormidden tot aan de pit, draai de helften van elkaar en schep het vruchtvlees eruit, snijd in stukjes
 • Doe al het fruit in een schaal, schil de gember, snijd het fijn en meng dit met de olijfolie met het fruit
 • Strooi de pijnboompitten over de salade

Tip

bak de pijnboompitten goudbruin in een droge pan
Print dit recept
Recept: Salade
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Jennifer