De ei met avocado combinatie zorgt voor een compleet pakket aan belangrijke vetten die nodig zijn om ons lichaam gezond te houden. Onverzadigde vetten uit de avocado en verzadigde vetten uit het ei. Daarnaast bevatten beiden een breed scala aan vitaminen en mineralen. De stevige volkorenboterham levert je een flink portie vezels.

Onverzadigde vetten zijn belangrijk om ons hart en vatenstelsel gezond te houden. Ze verhogen het goede HDL cholesterol en verlagen het slechte LDL cholesterol. Verzadigde vetten zijn nodig voor de opbouw van elke cel in ons lichaam en vormen de basis van veel hormonen.

Er werd lange tijd gedacht dat verzadigd vet het cholesterol laat stijgen. Verzadigd vet heeft hierdoor onterecht een slechte naam gekregen. Recentere onderzoeken tonen aan dat er weinig verband gezien wordt tussen het eten van verzadigde vetten en een verhoogd cholesterolgehalte.

Onderzoeken naar het ontstaan van hart- en vaatziekten wijzen steeds vaker in de richting van overmatig suikergebruik. Een van de grootste bronnen voor het binnenkrijgen van veel suiker zijn frisdrank en vruchtensappen. Helaas werkt de suikerlobby en multinationals als The CocaCola Company onderzoek tegen en funderen zei hun eigen onderzoek dat de negatieve eigenschappen van suiker ontkracht.

Ik kies voor vet

Vet heeft in het lichaam tal van belangrijke functies. Zo is het nodig om de vitaminen: A, D, E en K op te nemen en beschermt vet onze organen tegen stoten. Vet isoleert en vet is nodig om onze huid soepel en mooi te houden. Daarnaast kan vet dienst doen als energieleverancier en levert het per gram 9 calorieƫn.

Suiker daarentegen, of beter gezegd, glucose, kan alleen maar gebruikt worden als energiebron en heeft verder geen functie in ons lichaam. Het laat de bloedsuikerspiegel stijgen waardoor er insuline aangemaakt moet worden. Vervolgens daalt de bloedsuikerspiegel tot onder het niveau van voordat je de suiker tot je nam waardoor je opnieuw trek krijgt in suiker. Een vicieuze cirkel ligt op de loer. Suikerverslaving wordt het ook wel genoemd.

Als je koolhydraten (suiker) binnenkrijgt kies dan altijd voor koolhydraten uit complexe bronnen zoals volkoren granen, havermout, groenten etc. De snelle koolhydraten die je binnenkrijgt zouden uit fruit moeten komen.

Deze sandwich met ei en avocado bevat veel vet. De koolhydraten uit de volkorenboterham zijn complex en laten de bloedsuikerspiegel minimaal stijgen. Omdat je de boterham dik belegt, volstaat dit al complete lunch.

Ei avocado toast

Volkorenboterham met avocado spread en gebakken eitje
5 min
5 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

 • 2 Volkorenboterhamen
 • 1 Avocado
 • 2 Eieren
 • 1 el Citroensap
 • 2 tl Komijnpoeder
 • 1 mespuntje Zout
 • Peper - naar smaak

Zo maak je het

 • Snijd de avocado rondom de pit doormidden en draai de helften van elkaar af
 • Wip de pit eruit en schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil
 • Doe het vruchtvlees in een ruime kom, voeg het zout, de komijnpoeder en de citroensap toe en prak met een vork tot een mooie spread
 • Bak ondertussen twee spiegeleieren
 • Verdeel de avocadospread over twee volkorenboterhammen en leg er het spiegelei op
 • Serveer met flink wat versgemalen peper
Print dit recept
Recept: lunch
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven