Dit recept voor heerlijke bosbessenmuffins moet je een keer gemaakt hebben. Maar alleen als je het aandurft om te kiezen voor minder zoet. Deze bosbessenmuffins maken we met alleen bosbessen als zoet ingrediënt. Verder voegen we geen suiker of ander zoet fruit toe. Omdat wij gewend zijn aan weinig suiker, vinden wij de muffins zoet genoeg en heerlijk van smaak. Jij ook?

Bekijk ook onze andere muffinrecepten met havermout: Chocolademuffins, Appelmuffins, Aarbeienmuffins

Gezonde bosbessenmuffins

In deze periode van het jaar zijn bosbessen volop verkrijgbaar van Hollandse bodem. Het is een echt nazomer fruit dat veel warmte nodig heeft gehad om goed te kunnen groeien. De rest van het jaar zijn bosbessen ook verkrijgbaar, maar dan worden ze geiïmporteerd vanuit Chili en Marokko. De ecologische voetafdruk is daardoor een stuk groter. Liever kies ik voor groente en fruit van het seizoen dat in Nederland verkrijgbaar is. En in deze maanden dus de bosbes.

Bosbessen zijn gezond. Ze bevatten van de 25 meest gegeten fruitsoorten de meeste antioxidanten (bron). Antioxidanten neutraliseren in ons lichaam vrije radicalen. Ze helpen hierdoor celschade voorkomen waardoor je het risico op het krijgen van kanker verkleint. Nu niet alleen maar bosbessen gaan eten, een gevarieerd voedingspatroon met veel groente en fruit is het aller belangrijkste.

Bosbessenmuffins met weinig suiker

Voor het maken van zes bosbessenmuffins gebruiken we 300 gram bosbessen. Per muffin komt dat neer op 50 gram bosbessen die bij elkaar genomen 3 gram suiker bevatten. 3 gram suiker staat gelijk aan een klein suikerklontje (3,1 gram). Ter vergelijking: een traditionele bosbessenmuffin bevat 32 gram suiker! Ruim 10 keer zoveel. Daarnaast wordt onze bosbessenmuffin gemaakt van havermout dat veel vitaminen, mineralen en vezels met zich meebrengt. Normale muffins worden gemaakt van bloem.

Bosbessenmuffins van havermout

Onweerstaanbaar lekkere bosbessenmuffins van havermout
10 min
35 min
45 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 6 porties

Dit heb je nodig

  • 300 gr Bosbessen
  • 200 gr Havermout
  • 2 Eieren
  • 130 ml Melk
  • 1 mespuntje Zout

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Doe 250 gram bosbessen samen met de rest van de ingrediënten in een ruime kom
  • Pureer met een staafmixer, keukenmachine of blender
  • Schep de rest van de bosbessen door het beslag, bewaar er een paar voor bovenop
  • Vet 6 muffinvormpjes in en verdeel hierover het beslag
  • Bak de muffins in 35 minuten gaar in het midden van de oven
  • Laat even afkoelen.

Tip

De muffins blijven een beetje vochtig van binnen. Bewaar ze in de koelkast voor maximaal twee dagen.

Voedingswaarde per portie

Sugar: 3g
Print dit recept
Recept: Snack
Keuken: Hollands
Porties: 6
Door: Sven

 


Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier