De blauwe bessen zijn nu overal verkrijgbaar van Nederlandse bodem! Geniet ervan zolang het kan! Een handje blauwe bessen is heerlijk voor door de yoghurt, beetje havermout erdoor en misschien wat noten en je hebt een heerlijk ontbijt. Voor dit ontbijt doen we net even wat ingewikkelder. We maken van de blauwe bessen een mooie swirl. Ziet er toch heerlijk uit zo!

De swirl is trouwens totaal overbodig en voegt niets toe. Je kunt de blauwe bessen er ook gewoon in zijn geheel doorheen doen. Maarja, het oog wil ook wat. Heb je wat meer tijd en wil je je ontbijt er feestelijk uit laten zien? Maak er dan zo’n mooie swirl van.

Blauwe bes of bosbes?

Blauwe bessen en bosbessen worden vaak door elkaar gebruikt. Ook door mij. Het is dat ik net op wikipedia las dat het om twee verschillende bessen gaat. Ik dacht eigenlijk dat het een bes was met twee benamingen. In Nederland eten we voornamelijk de blauwe bes welke gekweekt wordt in Noord-Limburg. Het oogstseizoen loopt van begin juli tot halverwege september. De bessen worden met de hand geplukt of machinaal van de struik getrild en opgevangen.

Qua voedingswaarde komen beide bessen aardig overeen. Blauwe bessen bevatten wat meer pro vitamine A en wat minder folaat dan bosbessen. Ook bevatten blauwe bessen iets meer suiker waardoor ze wat zoeter zijn dan bosbessen.

Yoghurt met blauwe bessen en havermout

Lekker ontbijt met blauwe bessen en yoghurt
10 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 1 porties

Dit heb je nodig

  • 100 gr Blauwe bessen
  • 200 ml Yoghurt
  • 4 el Havervlokken

Zo maak je het

  • Pureer de blauwe bessen met een staafmixer en giet samen met de yoghurt in een hoog glas
  • Roer er voorzichtig doorheen, langs de buitenkant van het glas, om een mooie swirl te krijgen
  • Strooi er de havermout overheen en evt nog wat blauwe bessen

Tip

Voeg wat walnoten toe om dit ontbijt compleet te maken
Print dit recept
Recept: Ontbijt
Keuken: Hollands
Porties: 1
Door: Sven