Zodra het mosselseizoen is begonnen, eten we af en toe mosselen. Heerlijk, voedzaam en eigenlijk supersimpel om te maken. De mosselen zelf zijn gaar in slechts een paar minuten koken. In Spanje aten we heerlijke mosselen in tomatensaus, die inspireerden mij om eens wat anders te doen dan de standaard mosselgroenten zoals bleekselderij en peterselie. Deze mosselen in tomatensaus zijn het verrukkelijke resultaat.

Wanneer is het mosselseizoen?

Het mosselseizoen begint al in juni en loopt helemaal tot april volgend jaar. Mosselen heb je in de zomer, herfst & winter. Vooral in de zomer zien we ze in de winkels liggen, omdat het seizoen dan net is begonnen. Maar eigenlijk kun je ze dus bijna heel het jaar eten! Vroeger zei men: je hebt mosselen als de r in de maand zit. Met de verbeterde koelingen, heb je mosselen als de r in het seizoen zit.

Mosselen koken

Mosselen die lekvrij zijn verpakt, kunnen wel eens een beetje openstaan. Je moet je maar bedenken dat ze zich lekker ontspannen voelen in die verpakking ;-p
Leg de mosselen in de gootsteen of in een groot vergiet, spoel ze af onder stromen koud water en hussel ze door elkaar. Door er op te tikken gaan de mosselen die nog openstonden, dicht. Schelpen die kapot zijn of niet sluiten, gooi je weg.
De mosselen stoom je vervolgens gaar in een grote pan met een klein laagje kokend water. Hussel de pan tussendoor goed door. In 3 – 8 minuten zijn de mosselen gaar. De mosselen staan nu allemaal open. Het kan voorkomen dat een mossel dicht blijft. Dan heeft ie of een hele sterke sluitspier en is waarschijnlijk heel groot, maar hij kan zich ook hebben volgezogen met zand: een slikmossel. En die is niet lekker… Probeer je zo’n dichte mossel te openen, doe dit dan niet boven de andere mosselen.

Mosselen zijn gezonde diertjes, ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen, waaronder kalium en fosfor.

Mosselen in tomatensaus

Mosselen in tomatensaus
10 min
5 min
15 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 2 kg mosselen
  • 1 rode paprika
  • 2 wortel
  • 1 pomodori tomaten
  • 2 knoflook
  • 25 gr peterselie - vers
  • peper - naar smaak
  • zout - naar smaak
  • optioneel: een scheutje droge witte wijn

Zo maak je het

  • Snijd de paprika en wortel in stukjes en bak deze 5 minuten in olijfolie
  • Snijd ondertussen de peterselie fijn en hak de knoflook fijn
  • Voeg de tomaat uit blik, 2/3 van de peterselie, de knoflook en wat peper en zout toe en laat zachtjes 10 minuten koken (voeg eventueel een scheutje witte wijn aan de saus toe)
  • Maak ondertussen de mosselen schoon: Spoel de mosselen af onder koud stromend water, schud ze door elkaar. Verwijder kapotte schelpen en mosselen die niet sluiten nadat je erop tikt en even wacht
  • Breng een laagje water met wat peper en zout aan de kook in een hoge pan, voeg de mosselen toe en kook ze in 3 - 8 minuten gaar met de deksel op de pan. Schud de pan regelmatig om. Schep de mosselen in een schaal, giet de tomatensaus eroverheen en strooi de rest van de peterselie er bovenop
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Jennifer