Dit recept is speciaal voor de liefhebbers van schimmelkaas. IK! Houd je niet van schimmelkaas? Dan kun je beter een van de andere 1000 recepten bekijken die inmiddels online staan ;-)

Ben je er nog? Mooi! Want nadat je dit gelezen hebt weet ik zeker dat je dit (bij)gerechtje een keer gaat maken. De combinatie van de zoete aardappel en de zoute kaas is zo ongekend lekker. En gecombineerd met de gebakken spinazie ook nog eens enorm gezond. Serveer de gevulde zoete aardappel met een stukje vlees, of een frisse salade. Of beide.

Over de zoete aardappel

De zoete aardappel is eigenlijk geen aardappel maar een verdikking in de wortel van een plant uit de windefamilie. We noemen hem zoete aardappel maar het is dus een knol. Zoete aardappel bevat geen zetmeel maar inuline. Waar zetmeel de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen, laat inuline de bloedsuikerspiegel minimaal stijgen. Inuline is een vezel en bevorderd de werking van de darmen.

Niet helemaal zelf verzonnen

Dit gerecht is een variatie van het recept van Ottolenghi uit zijn boek Simpel. Ottolenghi is naar mijn idee een van de meest succesvolle chefs van deze tijd met een uitzonderlijk vermogen om heerlijke vegetarische recepten te bedenken.

Zo ook dit recept. Het door hem bedachte recept is met gewone aardappel en maakt gebruik van walnoten in plaats van pijnboompitten. Het idee om de lege schillen als bootjes te gebruiken komt helemaal van hem.

Gevulde zoete aardappel met gorgonzola en spinazie

Heerlijk bijgerecht dat zeker op een culinair avondje niet misstaat
20 min
1 uur
1 uur 20 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 300 Gr Zoete aardappel - 1 per persoon
  • 50 Gr Gorgonzola - Mild
  • 100 Gr Spinazie - Jong klein blad
  • 20 Gr Pijnboompitten
  • Peper - Naar smaak

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Plaats de zoete aardappels op een rooster in de oven en gaar ze voor 60 minuten
  • Snijd als de zoete aardappels in de oven staan de spinazie grof (zodat je geen draden krijgt)
  • Laat de spinazie in een droge pan zonder olie of boter slinken en zet apart
  • Roostervervolgens in een droge pan de pijnboompitten goudbruin
  • Snijd de zoete aardappels doormidden als deze gaar zijn
  • Leg ze met de vruchtvlees kant naar beneden op een snijplank en schuif voorzichtig het schilletje van de aardappel (deze moet een beetje losgekomen zijn in de oven
  • Leg de schillen te drogen op het rooster buiten de oven
  • Doe het vruchtvlees van de zoete aardappel in een ruime kom
  • Voeg de geslonken spinazie toe en stamp goed door elkaar
  • Voeg de pijnboompitten toe en brokkel de gorgonzola boven de schaal en schep door elkaar
  • Vul de halve bootjes van zoete aardappel schil en serveer direct. De schil kun je gewoon eten.
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: Bijgerecht
Porties: 2
Door: Sven