Worteltjes uit de oven. Bospeen in dit geval. Vol van smaak en heerlijk gezond. Dit worteltjes recept heeft bijna geen aandacht nodig. Wel wat tijd, ongeveer drie kwartier.

De worteltjes uit de oven smaken zacht knapperig. Ze behouden alle voedingsstoffen omdat we ze niet koken. Bospeen is rijk aan vitamines en mineralen en vezels. Zoals we allemaal weten zijn wortels goed voor de ogen. Maar eigenlijk is dit een klein fabeltje. Wortels bevatten bĆØta-caroteen. Deze stof is verantwoordelijk voor de oranje kleur.Ā BĆØta-caroteen wordt door ons lichaam omgezet in vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor onze ogen en huid. Maar ook voor veel andere belangrijke functies in ons lichaam. Eigenlijk zijn dus alle producten waar vitamine A of provitamine A (bĆØta-caroteen) in voorkomt goed voor de ogen. Het fabeltje dat je van het eten van wortels betere ogen krijgt is dus niet helemaal waar. Door het eten van veel verschillende groenten en fruit zorg je er wel voor dat je gezichtsvermogen minder snel achteruit gaat naarmate je ouder wordt. Maar dat geldt voor bijna alle functies in ons lichaam. Groente en fruit houden je gezond.

Na even Googelen heb ik kunnen achterhalen waar de fabel vandaan komt:

Piloot John Cunningham slaagde er in de Tweede Wereldoorlog in om ā€˜s nachts twintig tegenstanders uit de lucht te halen. De Engelse luchtmacht meldde dat die prestatie mede mogelijk gemaakt werd door..wortelen. Cunningham en zijn collegaā€™s zouden er dol op zijn en er haviksogen van gekregen hebben. In werkelijkheid gebruikten de piloten de radar. Bron

Worteltjes uit de oven

5 min
40 min
45 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 500 gr Bospeen
  • 20 gr Roomboter
  • Peper - naar smaak
  • Zout - naar smaak

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Snij het loof van de bospeen en was ze onder stromend water (niet raspen)
  • Leg ze in een ovenschaal en bestrooi met peper en zout
  • Beleg de bospeen met kleine blokjes roomboter
  • Plaats in de oven voor 40 minuten
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 4
Door: Sven