Wat leuk! Niemand minder dan Herman den Blijker heeft ons benoemd tot ambassadeur van de witte boon! Herman wil ons helpen vaker bonen erbij te doen. En dat komt goed uit, want witte bonen zijn heerlijk gezond en kunnen inderdaad overal bij. Zo combineren ze in dit frisse voorjaarsrecept perfect met de gegrilde asperges en granaatappel. Ik zeg: ‘Bonen erbij!’

Omdat wij als ambassadeur natuurlijk helemaal achter de witte boon (en bonen in het algemeen) staan, zullen we in de aankomende weken meerdere recepten op de site plaatsten waar we witte bonen voor gebruiken. We willen laten zien dat je echt heel veel gerechten gemakkelijk lekkerder en gezonder kunt maken met bonen erbij. De witte boon is hier heel geschikt voor vanwege zijn neutrale smaak. We hebben van HAK een mooie voorraad met witte bonen gekregen en wat extra hulpmiddelen voor in de keuken. Het verzinnen van heerlijke recepten gaat hiermee zeker lukken dus stay tuned!

De gezonde witte boon

Zoals jullie weten zijn wij echte flexitariërs. We eten een of twee keer per week een goed stukje vlees, de andere maaltijden bestaan voornamelijk uit heel veel groente. Maaltijden met vlees bevatten veel eiwitten en vetten, deze verzadigen goed. Je zit na het eten van zo’n maaltijd lang vol. Groenten zijn natuurlijk super gezond maar verzadigen over het algemeen wat minder. Na het eten van een vegetarische maaltijd kun je dan ook eerder weer trek krijgen. Maar, daar is een oplossing voor: -padoem tsssj- ‘de boon’.

Bonen zijn ook rijk aan eiwitten en verzadigen daarom goed. Ze bevatten weliswaar wat minder eiwitten dan een goed stukje biefstuk, maar komen redelijk in de buurt. Ze zijn daarmee een perfecte vleesvervanger. En dat komt mooi uit, want de Gezondheidsraad heeft aangeraden om minder vlees te eten. Maar ook als we kijken naar de vitamines en mineralen zijn bonen vrijwel identiek aan het stukje biefstuk. Om het te verduidelijken heb ik de voedingswaardes van 100 gram witte bonen vergeleken met 100 gram biefstuk:

100 gram witte bonen 100 gram biefstuk
Vitamine A 0 mg 0 mg
Vitamine B1 0,11 mg 0,04 mg
Vitamine B2 0,05 mg 0,07 mg
Vitamine B6 0,1 mg 0,2 mg
Vitamine B11 40 µg 5 µg
Vitamine B12 0 µg 1,6 µg
Natrium 2 mg 70 mg
Kalium 450 mg 350 mg
Calcium 35 mg 5 mg
Fosfor 150 mg 200 mg
IJzer 2 mg 2,2 mg
Magnesium 24 mg 20 mg
Koper 0,3 mg 0,06 mg
Zink 1 mg 4,4 mg

Zoals je in de tabel kunt zien bevatten bonen, op vitamine B12 na, dezelfde vitamines en mineralen als vlees in vrijwel dezelfde hoeveelheid of zelfs meer. Daarnaast bevatten ze veel vezels en een klein beetje onverzadigd vet. Bonen helpen het slechte LDL-cholesterol in het bloed te verlagen wat belangrijk is voor gezonde bloedvaten. Een prima vleesvervanger dus! Combineer je de bonen zoals in dit recept met andere groente dan krijg je een zeer compleet pakket aan voedingsstoffen binnen. En daar worden we vrolijk van :-)

bonen-erbij-04

Gegrilde asperges met witte bonen en granaatappel

Ons eerste recept is een heerlijk voorjaarsgerecht met uiteraard witte bonen. Ze zijn echt zalig in combinatie met de zoete granaatappel en frisse munt. En dan de asperges, om je vingers bij af te likken. We marineren ze in een klein beetje honing met wat zout en tijm en grillen ze vervolgens 5 minuten per kant in de grillpan. Je proeft gewoon de lente, het voorjaar en al een klein beetje de zomer. Het gerecht is snel en makkelijk te maken en de heerlijke smaak zal je verbazen.

Gegrilde asperges met witte bonen en granaatappel

Een echte lente maaltijd met heerlijke asperges, witte bonen en granaatappel
10 min
10 min
20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

 • 500 gr Witte asperges
 • 250 gr Witte bonen van HAK - uitlekgewicht
 • 1 Granaatappel
 • 10 blaadjes munt - vers
 • 4 takjes tijm - vers
 • 1 el Honing
 • Peper en zout - naar smaak

Zo maak je het

 • Schil de asperges met een dunschiller tweemaal rondom vanaf iets onder de bovenkant
 • Snijd drie centimeter van de onderkant af en leg ze op een bord
 • Schenk er de honing overheen samen met de gestripte blaadjes tijm en wat zout
 • Zorg dat de marinade overal zit
 • Zet een grillpan op het vuur, laat heet worden en gril de asperges 5 minuten
 • Draai ze om zodra ze mooi gegrild zijn en gril ze nog een keer 5 minuten aan de andere kant
 • Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen
 • Spoel de witte bonen af in een vergiet, laat ze uitlekken en doe ze in een kom
 • Haal de granaatappelpitjes uit de granaatappel door hem in tweeën te snijden en met de bolle kant van een pollepel in een ruime kom de pitjes uit de schil te slaan
 • Doe de pitjes bij de bonen, hak de munt en voeg ook toe
 • Maal wat verse peper over de bonen om het af te maken
 • Serveer de salade samen met de asperges

Tip

Tip: leg wat kruidige rucola onder de asperges voor extra pit
Print dit recept
Recept: Avondeten
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven

Meer weten over de bonen van HAK: klik hier

– Voor dit artikel krijgen we een vergoeding. Lees onze disclaimer