De lekkerste vegan hamburger die je ooit hebt geproefd! Dat is dit recept. Ik ben er trots op. Want deze gezonde hamburger ziet eruit als een vleesburger. Maar hij is 100% vegan en ongelofelijk lekker. Deze burger is gemaakt van portobello en zwarte bonen.

En lekker veel kruiden: gerookte paprikapoeder, komijn, chili, verse koriander en zeezout. Portobello is de paddenstoel die het dichtst bij vlees in de buurt komt qua structuur. Het is essentieel dat je de stukjes portobello eerst bakt. Dan kan het vocht eruit en krijg je een heerlijke smaak. Ik bak de in stukjes gesneden portobello met een uitje en knoflook in een beetje kokosolie. Voeg de knoflook pas later toe zodat die niet verbrandt. Dat geeft een bitter smaak.

vegan hamburger maken

Gezonde hamburger maken van zwarte bonen

Zwarte bonen hebben hun kleur mee, als het op hamburgers aankomt. Daarbij zijn ze plakkerig wat helpt om een goede burger te vormen. Tip: maak je handen nat met een beetje water, dan plakt het mengsel niet aan je handen.

veganistische burger maken

We kleden de burger aan met ijsbergsla, vleestomaat, avocadospread (of guacamole) en rode ui. Super smaakvol. En fotogeniek. Kijk dan hoe geweldig deze vegan burger eruitziet!

de lekkerste vegan hamburger die je ooit hebt geproefd

Vegan hamburger

Gezonde burger van zwarte bonen en portobello op een zuurdesem broodje
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 2 portobello's
  • 2 rode ui
  • 1/2 el kokosolie
  • 2 tenen knoflook
  • 200 gr zwarte bonen - uitlekgewicht
  • 2 el havermout
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder - pittig
  • snuf zeezout
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl chilimelange
  • 7 gr koriander - vers
  • 2 verse broodjes - zuurdesem of volkoren
  • 4 blaadjes ijsbergsla
  • 1 vleestomaat
  • 3 el avocado spread

Zo maak je het

  • snijd de portobello's in kleine stukjes, snipper 1 rode ui en snijd de knoflook fijn, laat de zwarte bonen uitlekken
  • bak de portobello en gesnipperde rode ui met een beetje kokosolie in een pan, totdat de portobello lekker zacht en gaar is, voeg op het laatste de knoflook toe en bak kort mee
  • snijd intussen de koriander fijn
  • doe de gebakken portobello met de ui en knoflook samen met de koriander, havermout, zwarte bonen en kruiden in een keukenmachine en mix kort (het moet nog een beetje grof zijn)
  • maak je handen vochtig met koud water en vorm 2 mooie burgers van het mengsel, op een plat bord, bewaar de burger in de koelkast totdat je ze gaat bakken
  • snijd de andere rode ui in ringen en de tomaat in plakken
  • verwarm nog een beetje kokosolie in een pan, leg de hamburgers met een spatel van het bord in de pan en bak 4 minuten per kant
  • snijd de verse broodjes doormidden en beleg ze met sla, vegan burger, tomaat, rode ui en avocadospread
Print dit recept
Recept: Avondeten, Avondmaaltijd, Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: bonenburger, Veganistisch
Porties: 2 personen
Door: Jennifer