Pizzasaus maken is een fluitje van een cent. En een stuk gezonder dan de pizzasauzen uit een potje. Kant en klare pizzasaus bevat veel zout en suiker, dat is absoluut niet nodig.

Voor onze gezonde pizzasaus gebruiken wij pomodoritomaten uit blik, ui, knoflook en verse basilicum. Wij zijn van mening dat de tomaten uit blik meer goede stoffen bevatten dan de verse tomaten die je bij de groenteboer koopt. Dit komt doordat pomedoritomaten uit blik roder van kleur zijn. Dat klinkt een beetje vreemd natuurlijk maar ik zal het uitleggen … Diep rode tomaten krijgen hun mooie kleur door het rijpen in de zon. De rode kleur wordt veroorzaakt door de stof lycopeen. Lycopeen heeft een krachtige antioxidatieve werking in ons lichaam, het beschermt tegen kanker en tegen zonnebrand. Het is onderzocht dat tomaten die verbouwd worden in kassen (de verse tomaten die in Nederland verkrijgbaar zijn). De helft minder lycopeen bevatten dan tomaten die verbouwd zijn rond de Middellandse zee in de zomermaanden van het jaar. Helaas zijn de mooie dieprode tomaten zelfs in de zomermaanden slecht in Nederland te verkrijgen. Hoe roder de tomaat, hoe gezonder deze is maar hoe moeilijker deze te vervoeren is. Rijpe tomaten gaan immers snel rotten, hierdoor zijn ze slecht te transporteren. De ingeblikte pomodoritomaten zijn op precies het juiste moment geoogst en ingeblikt. Hierdoor is het lycopeengehalte het hoogst. Voor het inblikken worden geen conserveringsmiddelen toegevoegd en de vitamines en mineralen blijven behouden. Nu wil ik niet zeggen dat de verse Nederlandse tomaten niet gezond zijn, maar het kan altijd beter en gezonder. Als je dus tomaten gaat gebruiken voor het bereiden van een overheerlijke gezonde pizzasaus, kan je het beste kiezen voor ingeblikte pomodoritomaten. Het scheelt ook nog eens flink wat werk ;-)  Nog een leuk weetje over lycopeen: lycopeen wordt het beste in het lichaam opgenomen na verwarming. Door verwarming veranderen verbindingen van het lycopeenmolecuul waardoor deze beter in vet oplosbaar wordt en daardoor beter door het lichaam opgenomen kan worden. En verwarmen doen we in dit recept. Super gezond dus deze pizzasaus! Wil je helemaal gezond bezig zijn? Smeer dan deze gezonde pizzasaus op onze gezonde pizzabodem. Met dit recept maak je genoeg saus voor ongeveer 1 pizza. Eet smakelijk alvast!

Gezonde pizzasaus maken van tomaten uit blik

30 min
30 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

 • 400 gr Pomodoritomaten
 • 2 tenen knoflook
 • 1 Ui
 • 5 gr basilicum - vers
 • 2 el Olijfolie
 • Peper - naar smaak

Zo maak je het

 • Snipper de ui en de knoflook
 • Verwarm in een steelpan de olie en fruit hierin de ui en de knoflook voor ongeveer 4 minuten (niet bruin laten worden)
 • Voeg vervolgens de tomaten uit blik toe en laat het zachtjes 5 minuten pruttelen
 • Pureer de tomaten met een staafmixer en laat de saus vervolgens indikken tot de gewenste dikte
 • Hak ondertussen de verse basilicum fijn en roer deze als laatste door de saus
 • Breng op smaak met wat peper.
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven