Deze lekkere tonijnburgers moet je echt een keer maken. Een leuk recept voor in het weekend als je wat meer tijd hebt. Je kunt ze ook van te voren maken, in de koelkast bewaren en bakken wanneer je ze wilt eten, dan staan deze pittige tonijnburgers zo op tafel.

Minder vlees meer vis

De gezondheidsraad heeft geadviseerd om minder vlees te gaan eten. En wij zijn het daar volledig mee eens. Niet dat vlees slecht is. Een goede biefstuk op zijn tijd voorziet je lichaam van veel vitaminen, mineralen, eiwitten en vetten. Onderzoek heeft alleen aangetoond dat het eten van veel vlees het risico op darmkanker vergroot. Daarnaast bevat vlees bepaalde eiwitten die oxidatieve stress in ons lichaam bevorderen. Het gevolg hiervan is dat cellen sneller verouderen. Hierdoor ontstaan allerlei klachten en kwalen. Er is in een samenvatting van verschillende studies zelfs aangetoond dat minder tot geen vlees eten je leven aanzienlijk verlengt. De oorzaak wordt gewijd aan het eiwit methionine.

Tonijnburgers van Skipjack tonijn

Tonijnen zwemmen in alle oceanen en migreren de wereld rond. Ze kunnen snelheden bereiken van ruim boven de 70 kilometer per uur. Dit is direct de reden waarom ze in tegenstelling tot de meeste vissen, roze/paars vlees hebben in plaats van wit. De spieren (vlees) van de tonijn maken de stof myoglobine aan. Dit geeft ze een ongekend uithoudingsvermogen en geeft het vlees de kleur. Vreemd eigenlijk dat we spieren die we eten van koeien, varkens, kippen, etc., vlees noemen. En spieren die je eet van vis, ook vlees. Maar met vlees wordt in het algemeen vlees bedoeld van niet vissen. Want vis noemen we vis. Tenzij het over het vlees gaat van de vis dat we eten. Moeten we dit visvlees noemen misschien? Afijn … als je tonijn eet, kies dan altijd voor tonijn met het MSC keurmerk. Dit is geen blauwvintonijn, maar de niet-met-uitsterven-bedreigde Skipjack tonijn. Skipjack komt ruim voldoende voor in de oceanen en kan daarom prima gegeten worden.

Tonijnburgers maken

Tonijnburger recept

Het maken van deze burgers is leuk om te doen. Om er van die mooie rondjes van te maken heb ik handige kookringen gebruikt die ik nog had liggen van de kerstrecepten. Heb je die niet dan kun je er ook met de hand mooie burgers van vormen. Het recept is niet moeilijk. Alles bij elkaar in een grote kom, kneden, vormen en bakken. Om de tonijnburgers bij elkaar te houden ben ik er niet onderuit gekomen om wat paneermeel/breadcrumbs te gebruiken. Gelukkig niet zo veel. Mocht iemand een beter alternatief hebben dan hoor ik het graag.

Recept pittige tonijnburgers

Heerlijke en pittige tonijnburger
10 min
10 min
20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 225 gr Tonijn - op water
  • 1 Ei
  • 10 stengels bieslook - vers
  • 2 takjes peterselie - vers
  • 1 el Citroensap
  • 2 tl Sambal
  • Peper - naar smaak
  • 40 gr Breadcrumbs

Zo maak je het

  • Laat de tonijn uitlekken in een zeef
  • Hak de bieslook en de peterselie fijn
  • Doe alle ingrediënten in een ruime kom en kneed het goed door elkaar
  • Zorg ervoor dat er geen stukken tonijn meer tussen zitten
  • Vorm er drie tonijnburgers van
  • Verwarm een klontje roomboter in een pan
  • Bak hierin de burgers 5 minuten per kant op matig vuur
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven