Stoofpot! Ik hou d’r van. Het geluid van pruttelend en smaakvol vlees, heerlijke geuren die de huiskamer vullen om na een paar uur een stomend lekker gerecht voor je neus te hebben staan. Het doet me haast verlangen naar geitenwollen sokken en een knapperend haardvuur. Wat vind ik het Nederlandse klimaat eigenlijk leuk! Heerlijk warme zomers met stranddagen en terrasjes, en dan nu de koude gure maanden die hun intrede doen. De knusse en gezellige wintermaanden kan ik enorm waarderen.

(daar denk ik eind februari meestal heel anders over, maar dat terzijde) 

 

Stoofvlees met groente én bonen erbij

Een traditioneel stoofvleesgerecht bestaat eigenlijk uit suddervlees met verse friet of aardappelpuree. Watertandend lekker vind ik zelf, vooral die met verse zelfgemaakte friet. Maar door het ontbreken van groente zet ik het eigenlijk niet zo vaak op tafel.

Dus dacht ik, kan ik stoofvlees niet aanvullen met groente? Nou, dat kan bijzonder goed!

Ik heb gekozen voor echte wintergroente met aardse smaken zoals biet, wortel en paddenstoelen. Deze groente blijven ook lang stevig als je ze kookt en zijn daardoor uitermate geschikt om een tijdje mee te laten sudderen in de stoofpot zodat ze de heerlijke smaken gaan opnemen.

Maar er is meer. Naast de groente heb ik ook peulvruchten toegevoegd aan deze stoofpot. Vlak voordat de stoofpot klaar is, de linzen uit de stazak van HAK direct uit de zak erbij, even doorroeren en serveren maar. Zo krijg je een heerlijke stoofvleesschotel met nog een mooie portie vitaminen, mineralen en eiwitten ook. En die geur!

Neem hier een kijkje voor nog meer boneninspiratie!

Welk rundvlees gebruiken om te stoven

Naar mijn idee zijn riblappen de beste stukken vlees om te stoven. Mits van goede kwaliteit en biologisch, het liefst traceerbaar en bij de slager vandaan. Riblappen komen niet, zoals de naam doet vermoeden van de ribben, maar van de schouder van de koe, net na de nek. De verschillende spieren die hier lopen hebben gewerkt en afgezien. Ze zijn het hele leven van de koe zwaar belast. De spieren zijn sterk en dicht van structuur met stevige pezen en mooie dooradering. Het vlees krijgt hier een enorme hoeveelheid smaak van. Een keerzijde van stukken vlees die veel last hebben moeten dragen is dat ze taai zijn. Ze zijn daardoor alleen geschikt voor een geweldig lekkere stoofpot als deze.

Het vlees snijden we voordat we het gaan bereiden in kleine stukken en we bakken dit in een aparte pan aan. Ik doe dit omdat ik een krokant laagje om de stukjes vlees wil hebben. Dit geeft extra smaak aan het gerecht.

Stoere stoof met rund, groente en linzen

Heerlijk geurende stoof met groente en peulvruchten
20 min
3 uren
3 uren 20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 2 uien
  • 20 gr boter
  • 2 eetlepel olie
  • 550 gr riblappen
  • 2 eetlepel bloem
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 mespuntje kruidnagel - gemalen
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel anijszaad
  • 1 mespuntje nootmuskaat
  • 1/2 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 takjes verse tijm
  • 140 gr tomatenpuree
  • 500 gr biet - voorgekookt
  • 500 gr wortel
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 205 gr linzen - stazak HAK
  • 1 eetlepel grove mosterd - niet de pittige mosterd maar milde mosterd met hele mostderdzaadjes

Zo maak je het

  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen
  • Snijd de uien in ringen en fruit deze op lage temperatuur in boter en olie in een ruime braadpan met dikke bodem
  • Snijd ondertussen de riblappen in blokjes van ongeveer 2x2 cm en doe ze in een ruime kom
  • Voeg de bloem toe en de kruiden: kaneel, kruidnagel, komijn, anijszaad, nootmuskaat, korianderzaad en zout en peper.
  • Schep goed door elkaar en zorg dat alle blokjes vlees bedekt zijn met een laagje bloem en kruiden
  • Plaats een pan op hoog vuur om het vlees in te bakken en laat goed heet worden
  • Voeg een scheutje olie toe en voeg vervolgens de blokjes rundvlees toe
  • Bak ze kort en rondom bruin (niet te snel keren, we willen donkerbruine korstjes, die geven smaak)
  • Doe de gebakken stukjes vlees bij de uien in de braadpan
  • Voeg water toe totdat het vlees ongeveer 1 centimeter onder water staat
  • Voeg de laurier, de tijm en de tomatenpuree toe
  • Schep door elkaar en breng aan de kook, draai het vuur laag en laat twee uur stoven met het deksel op de pan
  • Snijd de biet in grove stukken, schil de wortels en snijd ook in grove stukken, halveer de champignons
  • Haal na twee uur stoven de laurier en de takjes tijm tussen het vlees vandaan en voeg de gesneden groente toe
  • Schep door elkaar en laat een uur mee stoven met het deksel op de pan (groente staan niet allemaal onder water, geeft niet). Roer af en toe even door.
  • Draai na het laatste uur stoven het vuur uit. Voeg de linzen uit stazak van HAK toe en de grove mosterd
  • Roer nog even om
  • Serveer met wat verse tijm
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Porties: 4
Door: Sven