Een gezond ontbijt voor je peuter is een belangrijke start van de dag. Op een drukke ochtend wil je het liefst dat het ontbijt niet te veel tijd kost om te maken. Tenminste, dat merken wij omdat we ’s ochtends weinig tijd hebben. Een van deze twee ontbijtjes maken we eigenlijk altijd voor onze peuter dochter op zo’n drukke ochtend. Dus we dachten, laten we ze eens op de site zetten, misschien heeft iemand er wat aan.

We vinden het belangrijk dat ze met de eerste maaltijd van de dag een mooie hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt. Ze zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling. Bovendien is onze dochter een enorm actief kindje dat graag wil klimmen, rennen en dansen. Een gezond peuter ontbijt moet daarom ook goede bron van energie zijn.

Als we een van deze twee gezonde peuter ontbijtjes voor onze dochter bereiden dan zetten wij voor onszelf meestal dit ontbijt op tafel. Lijkt er erg op en net zo makkelijk om te maken.

Een gezond peuter ontbijt moet bevatten:

 • Energie, uit een combinatie van complexe koolhydraten en vetten
 • Bouwstoffen zoals eiwitten, vitaminen, mineralen en vetten
 • Weerstandbevorderende stoffen en anti-oxidanten zoals vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen
 • Een lekkere smaak en nog niet te grote harde dingen omdat nog niet alle tanden beschikbaar zijn

Onze twee peuter ontbijtjes bevatten al bovengenoemde stoffen. De combinatie van ingrediënten is weloverwogen en ze leveren allemaal hun bijdrage. Hieronder een korte opsomming per ingrediënt:

Onze voorkeur gaat uit naar biologische producten

Volle yoghurt
Volle biologische yoghurt is een goede bron van verzadigde vetten, eiwitten, calcium en vitaminen zoals b12. Bovendien bevat yoghurt goede darmbacteriën die de spijsvertering ondersteunen.

Fruit (appel of banaan)
Appel en banaan zijn beide een bron van vezels, mineralen en vitaminen. In het bijzonder vetten ze beide een mooie hoeveelheid vitamine C. Een antioxidant dat het lichaam beschermt en de weerstand ondersteund. Daarnaast maakt het fruit het ontbijt een beetje zoet waardoor peuters er van gaan smullen.

Havermout
Geplette haver ook wel havermout genoemd is een prachtige bron van complexe koolhydraten, vezels, b-vitaminen en mineralen. De koolhydraten geven het peuterlichaam langdurig energie en zorgen voor een minimale stijging van de bloedsuikerspiegel.

Walnoten
Deze heerlijke noten voegen we toe vanwege hun bijzondere hoeveelheid mineralen en mooie portie onverzadigde omega 3 vetten. Walnoten bevatten ook een beetje eiwitten en vezels. We hebben gemerkt dat hele walnoten niet erg gewaardeerd worden door onze dochter. Ik maal ze daarom in een grote hoeveelheid fijn in de keukenmachine en bewaar de vermalen noten in een afgesloten bakje zodat ik er eenvoudig een eetlepel van door haar ontbijt kan doen.

Gezond ontbijt met een bekertje water

Gezond kinderontbijt zonder brood

En die oude vertrouwde boterham dan? Wat ons betreft is er niets mis met een goede volkorenboterham en we geven onze peuter dit graag als lunch. Maar twee keer per dag een broodmaaltijd staat variatie in de weg. Door ’s ochtends te ontbijten met een gezond ontbijt zoals we hier laten zien, zorg je voor een grotere variatie aan voedingsstoffen. Je kind wordt hierdoor beter gevoed en kan daardoor beter functioneren en groeien.

2x gezond peuter ontbijt

Snel en gezond ontbijt voor peuters
2 min
2 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 1 porties

Dit heb je nodig

 • 1 appel of banaan - kleine
 • 100 gr volle yoghurt
 • 25 gr havermout
 • 1 eetlepel vermalen walnoten - vermaal de walnoten in een grote hoeveelheid en bewaar in een afgesloten bakje
 • snuf kaneel

Zo maak je het

 • Prak de banaan met een vork of schil en rasp de appel en doe in een schaaltje
 • Voeg de yoghurt, havermout, vermalen walnoten en kaneel toe
 • Schep door elkaar en smullen maar
Print dit recept
Recept: Ontbijt
Keuken: Nederlands
Porties: 1
Door: Sven