De Sint is in het land en dat betekent: kruidnootjes bakken! Je kunt proberen om gezonde kruidnootjes te maken. Maar eerlijk is eerlijk: soms heb je gewoon zin in de echte, knapperige kruidnootjes. Ik heb eerder glutenvrije kruidnoten gemaakt van amandelmeel en kokosmeel en ik moet zeggen dat die goed gelukt zijn, maar ze zijn wel anders. Iets kruimiger en droger. Ik merk dat ik zelf ook wel eens zin heb in het echte werk. Ik kwam tot de conclusie dat er een groot gat zit tussen de ‘gezonde’ kruidnoot en de good old kruidnoot. Het klassieke kruidnoot recept bevat wel heel erg veel suiker en is gemaakt van bloem. Dat moet toch beter kunnen? Precies! En daarom ben ik de keuken in gedoken om een verbeterde versie te maken van het klassieke kruidnoot recept. Minder suiker en met volkoren tarwebloem. Dit volkoren kruidnoten recept is het bewijs dat het kan. Ik presenteer aan u: de gulden middenweg. Niet té healthy, niet té ongezond, maar gewoon perfect.

Hoe maak je kruidnoten

Hoe je kruidnoten maakt, lees je in dit recept. En het is heel makkelijk. Er gaat volkorenmeel, boter, speculaaskruiden, basterdsuiker, bakpoeder, melk en zout in het beslag. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is, dan kun je er met je handen een mooi deeg van kneden. Hoe krijg je mooie gelijke kruidnootjes? Verdeel het deeg in vier gelijke ballen en maak hier lange slierten van. Snijd deze in kleine stukjes en draai daar balletjes van. Met deze methode ben je ook een stuk sneller klaar.

Ik heb twee versies gemaakt: de ene keer met 35 gram honing en de andere keer met 35 gram basterdsuiker. De basterdsuiker blijkt echt een functie te hebben. Bij de honing zijn de kruidnoten lekker, maar ook erg brossig en iets kruimig. Bij gebruik van basterdsuiker zijn de kruidnoten steviger. Mijn voorkeur ging dus eerst uit naar het gebruik van honing, maar voor de textuur zou ik toch voor bruine basterdsuiker kiezen. Het is de eerste keer dat ik suiker gebruik in een recept op Voedzaamensnel.nl. Maar in dit geval heeft de suiker echt een functie in het recept, het maakt de kruidnoot simpelweg lekkerder. Maar dat is alsnog een stuk beter, dan 150 gram basterdsuiker toevoegen. Want dat is dus niet nodig. Voor dit recept gebruik ik maar 35 gram. Minder zoet is ook zoet genoeg.

Hoe lang moeten kruidnoten in de oven?

Kruidnoten bak je in 15 – 20 minuten gaar in de oven, op 160 °C. Laat de pepernoten afkoelen als ze uit de oven komen.

Waarom heten kruidnoten pepernoten?

Ha, dat is dus niet zo! Kruidnoten heten gewoon kruidnoten en pepernoten heten pepernoten. Precies: het zijn verschillende dingen. Pepernoten zijn die vierkante taaie blokjes, en kruidnoten zijn de knapperige kleine balletjes.  Maar hoe komt het toch dat kruidnoten vaak pepernoten worden genoemd? In de VOC tijd namen we exotische kruiden mee ons land in. De oud-Hollandse pepernoten werden gemaakt met kruiden van de VOC schepen. We gebruikten peper toen als verzamelnaam voor specerijen, vandaar de naam pepernoot. Ook werden er noten op het schip vervoerd. Kruidnoten lijken qua formaat op noten, dus wellicht dat de naam noot daar vandaan komt. We begonnen dus met alleen een pepernoot. Pas veel later is de kruidnoot ontstaan. Dit was een industriële variant op de pepernoot, hij was makkelijker en op grote schaal te maken. De echte pepernoot werd een ambachtsproduct en de kruidnoot een massaproduct. Tegenwoordig is de kruidnoot veel populairder dan de pepernoot. Ik krijg altijd kippenvel als ik een pepernoot eet, hij piept tussen mijn tanden. En die kruidnootjes maken we nu ook ‘ambachtelijk’ in onze eigen keuken.

Volkoren kruidnoten recept

Zelf knapperige volkoren kruidnoten maken met minder suiker
15 min
20 min
35 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

 • 75 gr boter - op kamertemperatuur
 • 125 gr volkoren tarwemeel
 • snuf zout
 • 1 1/2 eetlepel speculaaskruiden
 • 35 gr bruine basterdsuiker - je kunt ook 35 gr honing gebruiken, het resultaat is dan iets brosser
 • 2 eetlepel volle melk
 • 1 theelepel bakpoeder

Zo maak je het

 • verwarm de oven voor op 160°C
 • snijd de roomboter (op kamertemperatuur) in blokjes en doe samen met de rest van de ingrediënten in een kom
 • kneed er met je handen een mooi deeg van
 • verdeel het deeg in 4 bollen
 • rol de bolletjes uit tot een lange sliert en snijd ze in stukjes
 • rol hier kruidnootjes van en leg ze op een bakplaat met bakpapier
 • bak de kruidnoten in 15-20 minuten af in de oven
 • laat de kruidnoten even afkoelen
Print dit recept
Recept: tussendoortje
Keuken: Hollands
Porties: 2 -4
Door: Jennifer